Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια δράσης του ΑΣ Ζαγοράς

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια δράσης του ΑΣ Ζαγοράς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πρόσφατες διήμερες εκδηλώσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της Οργάνωσης. Στις 29 και 30 Οκτωβρίου διοργανώθηκε διήμερο «μνήμης και τιμής στο συνεταιριστή» με αφορμή την γενέθλιο ημέρα της Οργάνωσης που είναι η 27η Οκτωβρίου.  

laiko-glenti

Το Σάββατο 29/10 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου  Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος», προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη, Έρευνα- Κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη και μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει συνολικά την ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού όλα αυτά τα 100 χρόνια, ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τοπικής και εθνικής ιστορίας, ενώ ταξιδεύει τον θεατή μέσα στη φύση του Πηλίου που προσφέρει απλόχερα τα δώρα της στους αγρότες.

kosmos-sto-ergostasio

Χαρακτηριστική είναι και η παρουσία στην ταινία αιωνόβιας Ζαγοριανής γεννημένης λίγους μήνες πριν την ίδρυση της Οργάνωσης το 1916, που αναφέρεται στην εποχή μέσα από τα προσωπικά βιώματα 101 χρόνων. Παράλληλα στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται απόψεις και βιώματα των ίδιων των μελών του Συνεταιρισμού για το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο της Οργάνωσης, μα ολόκληρης της περιοχής καθώς ο Συνεταιρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής λειτουργίας και ανάπτυξης του τόπου.

provoli-ntokimanter

Στις 30 Οκτωβρίου στο χώρο της βιομηχανικής εγκατάστασης του Συνεταιρισμού, στα Ψυγεία που βρίσκονται στο 4ο χιλιόμετρο Ζαγοράς – Χορευτού, έγιναν τα αποκαλυπτήρια εικαστικής σύνθεσης που σχεδίασε ο Ζαγοριανός εικαστικός Κων/νος Κομνηνός όπου αναφέρονται όλα τα ονόματα των 199 πρωτεργατών που ίδρυσαν την Οργάνωση και με την υπογραφή τους κρατούν ακόμα ένα ολόκληρο οργανισμό  ζωντανό. Η εικαστική εγκατάσταση αναπαριστά μια μεταλλική σφήνα με τα ονόματα των ιδρυτών που εισχωρεί μέσα σε ένα βράχο και συμβολίζει το σπάσιμο του κατεστημένου της εποχής.  

Οι συμμετέχοντες αγρότες και αγρότισσες με ιδιαίτερη συγκίνηση είδαν για πρώτη φορά όλη τη λίστα με τα ονόματα των 199 ιδρυτών, που εντόπισε η ερευνητική ομάδα για τα 100 χρόνια δράσεων του Συνεταιρισμού στα αρχεία του Υπουργείου Γεωργίας.

symvoulio-sto-agalma

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του μνημείου στο κοινό, οι ιερείς της Ζαγοράς έψαλλαν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ιδρυτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, η επιμνημόσυνη δέηση αποτέλεσε έναν ισχυρό συμβολισμό για την συγκεκριμένη ημέρα διπλής φύσεως. «Από την μία πλευρά αποδεικνύει το σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς που καινοτόμησαν με την διάθεση συνεργατισμού τους σε μια ταραγμένη εποχή, αυτή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εθνικού Διχασμού. Από την άλλη ο κλήρος στη Ζαγορά ήταν διαχρονικά «δίπλα» στην Οργάνωση.  Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την ίδρυση το 1916, ο εκτελών χρέη Προέδρου του Συνεταιρισμού ήταν ιερέας και στο πρώτο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο συμμετείχαν αρκετοί ιερείς. Επίσης από το 1916 χρονολογείται επίσημα και το λάβαρο του Συνεταιρισμού με τον Άγιο Τρύφωνα – προστάτη των αγροτών, που φυλάσσεται και εκτίθεται στα γραφεία της Οργάνωσης σε ειδικό χώρο. Διαχρονικά οι ιερείς της Ζαγοράς που είναι και οι ίδιοι καλλιεργητές αποτελούν μέλη του Συνεταιρισμού» σημειώνεται χαρακτηριστικά.  

Πέραν τούτων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος είναι από τους ισχυρούς συμπαραστάτες και φίλους της Οργάνωσης και συνέβαλε ενεργά στην επιτυχία πολλών δράσεων που έλαβαν χώρα μέσα στο 2016 για τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

poster-of-dvd

Έπειτα ακολούθησε τοποθέτηση του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνη Λάσκου για το σκεπτικό εορτασμού του διημέρου και τη θεσμοθέτηση της ημέρας του συνεταιριστή καθώς ο αγρότης και η αγρότισσα της Ζαγοράς αποτελεί την «καρδιά» της Οργάνωσης. Και οι δυο ημέρες των εκδηλώσεων  συντονίστηκαν και προλογίστηκαν από την Αντιπρόεδρο της οργάνωσης και υπεύθυνη για τα 100 χρόνια εορτασμών και δράσεων κ. Δέσποινα Βαρούτα η οποία αναφέρθηκε στις παραγωγές και δράσεις του συνεταιρισμού από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017.

Με βάση τη φετινή εορταστική  εκδήλωση υπήρξε απαίτηση από τα μέλη της οργάνωσης καθώς και έντονη διάθεση από τους διοικούντες να θεσμοθετηθεί ετήσιος εορτασμός κατά την γενέθλια ημέρα της Οργάνωσης, κάτι που δεν συνέβαινε ως τώρα.

Ακολούθησε ομιλία για την Ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού από τον Διευθυντή της οργάνωσης κ. Διονύση Βαλασσά για όλη τη διάρκεια του ενός αιώνα ζωής του Συνεταιρισμού. Επιπλέον, κατά την ομιλία εκτός όλων των ιστορικών σταθμών της οργάνωσης, έγινε ειδική αναφορά σε όλους τους υπαλλήλους που εργάστηκαν διαχρονικά στον Συνεταιρισμό και πλέον δεν βρίσκονται στο δυναμικό του προσωπικού της Οργάνωσης. Επίσης πραγματοποιήθηκε πλήρης αναφορά ονομάτων όλων των αιρετών στη διοίκηση του Συνεταιρισμού από το 1965 και έπειτα.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος» όπου συμμετείχε με τρείς διαφορετικές ομάδες χορευτών και χορευτριών παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα το μήλο και την μηλιά από τις περιοχές του Πηλίου, του Πόντου και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η ημέρα έκλεισε με Ζαγοριανό παραδοσιακό γλέντι.

xoreutiko-zagoras