Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Γιορτή Κρασιού στην Ζίτσα

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Γιορτή Κρασιού στην Ζίτσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων (19 με 21 Αυγούστου 2016) στο πλαίσιο της «Γιορτής Κρασιού», στο Δήμο Ζίτσας. Το τριήμερο των εκδηλώσεων οργανώθηκε ημερίδα στην Τ.Κ. Ζίτσας, την δεύτερη έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο συνοικισμό Κάτω Ζάλογγο και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στη Δ.Κ. Ελεούσας  για τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Η ημερίδα στη Ζίτσα

Με μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου το απόγευμα της Παρασκευής 19 Αυγούστου ξεκίνησε το τριήμερο της «Γιορτής Κρασιού» στην Τ.Κ. Ζίτσας. Το  θέμα «Οινοποίηση με έμφαση στις ντόπιες ποικιλίες» που ανέπτυξε ο κ. Μαρίνος Βασίλειος ιδρυτικό μέλος της «Αμπελοοινικής» προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων που συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας την εμπειρία τους από την καλλιέργεια αμπέλων και υποβάλλοντας ερωτήσεις στον ομιλητή. «Χρειάζεται στρατηγική για την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών και για αυτό πρέπει να συμπλεύσουν αμπελουργοί και οινοποιοί «παντρεύοντας» τα συμφέροντά τους» πρότεινε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρίνος και χαρακτήρισε «πλεονέκτημα το άνοιγμα της αγοράς του εξωτερικού εν μέσω κρίσης». Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού & Παιδείας Στέφανος Μιχάλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο κ. Ελευθέριος Γκλίναβος από το οινοποιείο «Κτήμα Γκλίναβος» και η κα Ελένη Σίντου από το οινοποιείο «  Zoinos Winery S.A.» καθώς και αμπελουργοί της περιοχής. Το τριήμερο της φετινής «Γιορτής Κρασιού» έκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής με γλέντι στο μεσοχώρι της Ζίτσας με φαγητά και κρασί της περιοχής, υπό τους ήχους  παραδοσιακής μουσικής.

Αποκαλυπτήρια μνημείου στο Κ. Ζάλογγο

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (20/08/2016) στο Κάτω Ζάλογγο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτεχνήθηκε  για τα θύματα της γερμανικής κατοχής. Δεκάδες κόσμου τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη των αδικοχαμένων συγχωριανών τους, Ελένης Τούλα, Γεωργίας Τσαΐρη, Αντώνιου Τσαΐρη, και Αθανάσιου Λαβδανίτη. Δάκρυα συγκίνησης προκάλεσε η εξιστόρηση των δραματικών γεγονότων της 12ης Δεκεμβρίου του 1943 από την Κατερίνα Μιχάλη που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και έχασε εκείνη την ημέρα τα δύο της αδέλφια από τους Γερμανούς κατακτητές. Την προσωπική του μαρτυρία κατέθεσε επίσης και ο τέως Δήμαρχος Βερενίκης Χρήστος Αλεξίου.

Εκδήλωση μνήμης στην Ελεούσα

Τη μνήμη των έξι νεαρών ανδρών που τον Αύγουστο του 1944 εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια» της Δ.Κ. Ελεούσας, τίμησαν με εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας και η Δημοτική Κοινότητα Ελεούσας, το πρωί της Κυριακής (21/8/2016).

72 χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα Αντιδήμαρχοι, επικεφαλείς παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δ. Κ. Ελεούσας, εκπρόσωποι κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων,  συλλόγων και φορέων, μαζί με συγγενείς και συγχωριανούς των θυμάτων, απέτιναν φόρο τιμής, με επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο της εκτέλεσης, «τα Αμπέλια».

Στην ανάγκη να αποτελεί η θυσία των έξι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Αλκιβιάδης Βότσικας.

Τα θύματα των  γερμανικών στρατευμάτων κατοχής τον Αύγουστο του 1944 στην Ελεούσα ήταν οι: Πανταζής Δήμος ετών 39,Καρβούνης Χριστόδουλος ετών 37, Σιάπκας Σωτήριος ετών 29, Παππάς Μιχαήλ ετών 21, Κούργιας Θωμάς ετών 21 και Μπότσιος Βασίλειος ετών 18.