των Βικτωρίας Αποστολοπούλου και Αντώνη Ανδρονικάκη  

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με τη διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων και των ομιλητών ότι για ακόμη μία χρονιά, το συνέδριο αποτέλεσε ένα εργαλείο μετάδοσης και παρουσίασης των εξελίξεων στον αγροτικό τομέα, καθώς και ένα παράθυρο διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών. Με κεντρικό θέμα, «Η ΚΑΠ στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας: Η ευκαιρία του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας», εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας μέσα από την προώθηση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολούθησε το μήνυμα του Γεωργίου Χαντζηνικολάου, Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς. Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην πρόκληση της Πράσινης Συμφωνίας. Όπως σημείωσε, ο αγροτικός κόσμος εν μέσω και της πανδημίας θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης, ψηφιακής γεωργίας, εναρμονισμένης με τις «πράσινες» στρατηγικές της ΕΕ.

Στη συνέχεια η Christiane Lambert, Πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της Ε.Ε., (COPA), αναφέρθηκε στην ευκαιρία ενσωμάτωσης της ψηφιοποίησης για τη γεωργία, καθώς και στις λύσεις που μπορεί να παράσχει στον πρωτογενή τομέα. Καταλήγοντας επεσήμανε τη σημασία της κατάρτισης και εκπαίδευσης των παραγωγών ώστε να επιτευχθεί η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Ο Ramon Armengol, Πρόεδρος της Γενικής Επιτροπής Αγροτικού Συνεργατισμού της Ε.Ε. (COGECA), μίλησε για τη σημασία των αρχών του συνεταιρισμού και τα οφέλη που προσφέρουν στους αγρότες. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόκληση της Πράσινης Συμφωνίας και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που θα αποτελέσει ευκαιρία για τα συλλογικά σχήματα ώστε να δραστηριοποιηθούν σε βιοοικονομία και κυκλική οικονομία.

Ο Γιάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αναφέρθηκε στην ιδέα, το όραμα και τη διαδρομή της, ενός πρωτοποριακού -όπως είπε- σχήματος, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Εναρκτήρια Ενότητα – Η ΚΑΠ και ο πρωτογενής τομέας στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας: Οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και ο εθνικός σχεδιασμός

Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκαινίασε την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις της ΚΑΠ, σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο. Επίσης, μίλησε για τις θετικές εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού της ΚΑΠ, όσο και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για τις επερχόμενες αλλαγές που δύνανται να επέλθουν στους Έλληνες παραγωγούς και κυρίως τους μικροκαλλιεργητές, κατά την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ο Βασίλειος Κόκκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε την ανάγκη να διεξαχθεί μια ουσιαστική δημόσια συζήτηση ώστε να πληροφορηθεί με επάρκεια ο αγροτικός κόσμος της χώρας για τη Νέα ΚΑΠ και τις αλλαγές που θα επέλθουν με την Πράσινη Συμφωνία.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η Δρ. Svetlana Edmeades, Επικεφαλής Οικονομολόγος Αγροτικού Τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας, έθεσε σειρά ερωτημάτων που καταδεικνύουν τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί ενόψει της πράσινης μετάβασης του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Η ίδια επεσήμανε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, τόσο από τον αγροτικό κόσμο όσο και από την πολιτική ηγεσία των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και επενδυσεις σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στο σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την Πράσινη Συμφωνία και στην ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν στόχοι της ΚΑΠ, που θα σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των παραγωγών. Ο κ. Χανιώτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα ξεκινά από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με άλλα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. Επίσης, αναφέρθηκε στην απουσία ενός αποδοτικού συστήματος γεωργικών συμβουλών, ώστε να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση σε συνδυασμό με την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αλέξανδρος Κοντός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ). Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στα νέα δεδομένα με ενίσχυση των υποδομών, τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και αξιοποίηση των τεχνολογιών ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας.

Ο Άλκης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στη χρηματοδοτική μετάβαση της Πράσινης Συμφωνίας. Το τραπεζικό στέλεχος, μίλησε για τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα ενώ παράλληλα, παρουσίασε τους δέκα άξονες ανάπτυξης της Τράπεζας Πειραιώς για την επόμενη ημέρα της ελληνικής γεωργίας.

1η Θεματική Ενότητα – Ευφυής Γεωργία – Ευφυής Συμβουλευτική : Ο ψηφιακός καταλύτης για μία πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία

Ως κεντρικός ομιλητής της πρώτης θεματικής ενότητας, ο Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ γίνεται προσπάθεια να συμβάλλει η τεχνολογία σε τρεις κεντρικούς άξονες, που στοχεύουν στην απλούστευση της διακυβέρνσης, την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας καθώς και την τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων. Όπως ανακοίνωσε, το Υπουργείο καταρτίζει μία ψηφιακή βίβλο που δίνει τον προγραμματισμό για τα ψηφιακά έργα που θα πραγματοποιηθούν και αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Στη συνέχεια ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC, παρουσίασε το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense και επικεντρώθηκε στα νέα επίπεδα υπηρεσιών που πρόκειται να προσφέρει το σύστημα το επόμενο διάστημα ενισχύοντας την υβριδική του ικανότητα. Την αξιοποίηση δηλαδή των τεχνολογικών υπηρεσιών του συστήματος με την επιστημονική ιδιότητα των γεωργικών συμβούλων για την αύξηση της αφομοίωσης της τεχνολογίας από τον αγρότη.

Ο Jens Elbaek,  Διευθυντής Καινοτομίας Φυτικής Παραγωγής στο Κέντρο Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας της Δανίας (SEGES), παρουσίασε με τη σειρά του τεχνολογικά παραδείγματα από τη Δανία στα οποία χρησιμοποιούνται δεδομένα που έχουν συλλεχθεί στη διάρκεια πολλών χρόνων, εξηγώντας τη σημασία της συλλογής και μεταφοράς των δεδομένων.

Με τη σειρά του ο Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής έθεσε τη σημασία της εκπαίδευσης στην προώθηση της τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα και κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να επιτευγχθεί η αύξηση της παραγωγής για τον παγκόσμιο πληθυσμό με λιγότερο περιβαλλοντικό, ενεργειακό και οικονομικό κόστος.

Για τον τρόπο με τον οποίο η ευφυής γεωργία βοηθά στο επάγγελμα του γεωργικού σύμβουλου μίλησε ο Mάνος Σδράκας, Διευθυντής της Εταιρείας Νοvaplan και Μέλος ΔΣ της Αγροτικής Καινοτομίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η ευφυής γεωργία μπορεί να αναβαθμίσει τη δουλειά του γεωργικού συμβούλου με τα δεδομένα και να επέμβει στον πρώτο κρίκο της αγροδιατροφικής αλύσιδας, τον αγρότη, βοηθώντας να φτάσει στον καταναλωτή ένα πιο ποιοτικό προϊόν.

Την ενότητα έκλεισε με την ομιλία του ο Ιωάννης Χανιωτάκης, Ανώτερος Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζα Πειραιώς και Μέλος ΔΣ GAIΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, παρουσιάζοντας τα επενδυτικά εργαλεία και προϊόντα που παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς για την αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας στην αγροτική παραγωγή. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι στρατηγική επιλογή της Τράπεζας να συμβάλλει ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.    

2η Θεματική Ενότητα: Aπλούστευση και εκσυγχρονισμός για τον παραγωγό και τη δημόσια διοίκηση: Το ΟΣΔΕ στη μετάβαση προς τη νέα εποχή

Η Ευαγγελία Μούρμουρα, Υπεύθυνη Ομάδας Στήριξης της υλοποίησης και ΟΣΔΕ, Διεύθυνσης Βιωσιμότητας και εισοδηματικής στήριξης, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα παρουσίασε τη συμβολή της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων στην βελτίωση της καθημερινότητας των παραγωγών στο χωράφι αλλά και στην ελάφρυνση των Οργανισμών Πληρωμών από περιττούς ελέγχους και διοικητικό βάρος. Η ίδια ανέλυσε το νέο μοντέλο ελέγχων στην επερχόμενη ΚΑΠ που θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και «διορθώσεις, χωρίς κυρώσεις» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προλαλήσασα, ο Δημήτρης Καπνιάς, Διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά του ΟΣΔΕ, παρουσιάζοντας εν συνεχεία τις εξελίξεις που αναμένονται σε αυτό τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να μην βρεθεί ακόλουθος, αλλά αντίθετα να καταστεί ηγέτης των τεχνολογικών εξελίξεων.

Τον κ. Καπνιά διαδέχθηκε ο Lorenzo Belcapo, Υπεύθυνος Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών της ιταλικής Coldiretti,. O Ιταλός εκπρόσωπος της αγροτικής οργάνωσης, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν πρωτοβουλίες, ώστε να δοκιμαστούν τα νέα δεδομένα κατά την αξιοποίηση ψηφιακών δορυφορικών δεδομένων, με στόχο να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Χρήστος Μπαρλιάς, Πρόεδρος της, Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας ΑΕΣ ΑΕ, και Αντιπρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Κατά την ομιλία του ζήτησε να εκκινήσουν τα εμβληματικά προγράμματα του ΠΑΑ, όπως το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ώστε να υποστηριχθούν οι παραγωγοί που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δεινή θέση και φοβούνται όπως είπε, να επενδύσουν.

Προτελευταίος ομιλητής της ενότητας ήταν ο Κώστας Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ). Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη, οι υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις να αναδειχθούν εκ νέου σε σημαντικούς «κόμβους» του ΟΣΔΕ.

Την ενότητα έκλεισε ο Γιάννης Πάζιος, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας». Κατά την ομιλία του, εξήρε το έργο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την υποστήριξη του ΟΣΔΕ και υπογράμμισε ότι ο παραγωγός σήμερα αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα που τον εμποδίζουν να έρθει πιο κοντά στη διαδικασία της ψηφιοποίησης.

Τις τρεις πρώτες θεματικές ενότητες συντόνισε η Έλλη Τσιφόρου, Γενική Διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

3η Θεματική Ενότητα : Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

Τη θεματική ενότητα συντόνισε ο Γεώργιος Αβατάγγελος, Διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς. Με κεντρικό ομιλητή τον Εduardo Baamonde Noche, Πρόεδρο της Τράπεζας Cajamar Caja Rural, άνοιξε η τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου. Ο ίδιος επικεντρώθηκε στον μετασχηματισμό της Αλμερίας, από μία άγονη γη, σε μία καλλιεργητική περιοχή με σημαντικές εξαγωγές προϊόντων με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της γνώσης και της συνεργασίας.

Τα διαθέσιμα εργαλεία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου και τις καινοτόμες αλλαγές στην ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας κατέγραψε κατά την ομιλία του, ο Aθανάσιος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζα Πειραιώς. Επικεντρώθηκε στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για την κάλυψη πάγιων δαπανών και επενδυτικών σχεδίων, καθώς και στο Ταμείο βιοοικονομίας για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής.

Με τη σειρά του ο Δρ. Γεώργιος Zαλίδης, Διευθυντής στο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας & Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έθεσε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να είναι βιώσιμες οι τεχνολογικές υπηρεσίες που θα εφαρμοστούν τονίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αναγκαία προϋπόθεση για να διαμορφωθεί μία ολιστική αλυσίδα αξίας.

Ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρώηνΥφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε κατά την ομιλία του ότι για να εφαρμοστούν οι ψηφιακές εφαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα, πρέπει να αναπτυχθεί μία ελληνική στρατηγική με εκτελεστικό βραχίονα την Περιφερειακή Διοίκηση.

Τέλος, ο Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Αντιπρόεδρος του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, τόνισε ότι πλέον δραστηριοποιούμαστε σε ένα νέο μοντέλο γεωργίας που δίνει έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των κρίκων της αλυσίδας.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Γιάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στη διεξαγωγή του.