Ολοκληρώθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της ΠΕΜΕΤΕ με την εκλογή νέου ΔΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της ΠΕΜΕΤΕ στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 στην Λάρισα.

Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ κ.Νέλο Γεωργούδη η χρονική περίοδος από την προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση (4/9/21) χαρακτηρίζεται από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών, όχι μόνο λόγω της αισθητά μειωμένης παραγωγής του προϊόντος εσοδείας 2021/2022, αλλά και του αρνητικού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι περυσινές αντίξοες κλιματικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα την ελάχιστη έως ανύπαρκτη παραγωγή της ποικιλίας Αμφίσσης (10-20% μιας μέσης εσοδείας), την μέτρια παραγωγή της ποικιλίας Χαλκιδικής (40-50%) και την μέτρια επίσης παραγωγή της ποικιλίας Καλαμάτα (50-60%) με αντίστοιχη άνοδο των τιμών τους, πράγμα που δυσκόλεψε της εξαγωγικές μας προσπάθειες.

Η προηγηθείσα ενεργειακή μετάβαση με την σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα, η αυξημένη ζήτηση για ενέργεια, κυρίως του φυσικού αερίου, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας μετά τον Covid και οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία στην αρχή του τρέχοντος έτους, είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί στενότητα στην αγορά ενέργειας, έντονη ανησυχία και εκτόξευση των τιμών, διαταράσσοντας την εφοδιαστική αλυσίδα και εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κ. Ν.Γεωργούδης εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του Δ.Σ. και των μελών της ΠΕΜΕΤΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση του και επίλυση του τεράστιου Εθνικού Θέματος του συνώνυμου “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” της ποικιλίας Καλαμών με την έκδοση της υπ΄αριθμ.1773/251445/ΦΕΚ4641/Β/2.9.2022 , που ταλάνιζε τον κλάδο και τους χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών, για περισσότερα από 20 χρόνια και έβαζε σε κίνδυνο εξαγωγές άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ευχαρίστησε επίσης ονομαστικά όλους όσους συνέβαλλαν στην δίκαιη αυτή Απόφαση. Υπουργούς, βουλευτές, Επιμελητήρια, Δήμους, την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και τα μέλη της από τον πρωτογενή τομέα (Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών), την νομική και τεχνική ομάδα, επιχειρήσεις και φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων που έστειλαν επιστολές υποστηρίζοντας την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας, με έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας που με σθένος στάθηκαν και στήριξαν τις κοινές μας ενέργειες, όλα τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ, ακόμα και από τις περιοχές που δεν καλλιεργείται η ποικιλία, για την εμπιστοσύνη και την συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια, τις εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς από όλη την χώρα που επικοινώνησαν με τα μέλη του Δ.Σ., εκφράζοντας την αγωνία τους, δίνοντας μας θάρρος και δύναμη για την συνέχιση του δίκαιου αγώνα.

Σε όλους αυτούς λέμε ότι οι προσπάθειες μας για την πρόοδο και ανάπτυξη της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς θα συνεχιστούν αμείωτες και ήδη τα πρώτα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου για το 2022 δείχνουν ότι, παρόλο ότι οι εξαχθείσες ποσότητες παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι αξία των εξαγωγών εξαμήνου του 2022 παρουσιάζει σημαντική άνοδο περισσότερο από 20%, που αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό θα μπορούμε να μιλάμε για χρονιά ρεκόρ εξαγωγών άνω των 600 εκ ευρώ.

Τέλος και σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο κ. Ν.Γεωργούδης ανακοίνωσε την αποχώρηση του μετά από 21 χρόνια στην Προεδρία της ΠΕΜΕΤΕ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη των μελών στο πρόσωπο του, καθώς και την βεβαιότητα ότι το νέο Δ.Σ., πλαισιωμένο από νέα μέλη με αξιόλογη εμπειρία και υπευθυνότητα, θα συνεχίσει το δημιουργικό έργο του για την πρόοδο του κλάδου και όπως διαβεβαιώσε, παραμένει αρωγός σε ότι χρειαστεί, στηρίζοντας και στο μέλλον τις πρωτοβουλίες τους.

Τα μέλη εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους για την συμβολή του στην επίλυση σοβαρών θεμάτων του κλάδου και την ανάπτυξη της ΠΕΜΕΤΕ.

Νέο διοικητικό συμβούλιο

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ (ΠΕΜΕΤΕ) που αναδείχτηκε μετά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν κατά την 52η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης, την 10η Σεπτεμβρίου 2022 έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Κώστας Ζούκας (ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ)

Αντιπρόεδρος Α΄: Κώστας Κοντίνος (ΙΝΤΕΑΛ ΜΑΥΡΙΔΗΣ-ΧΙΜΟΣ ΑΒΕΕ)

Αντιπρόεδρος Β’: Βασίλης Τρίψας (ΤΡΙΨΑΣ ΑΕ)

Γενικός Γραμματέας: Χάρης Σιούρας (ΣΙΟΥΡΑΣ ΑΕ)

Ταμίας: Άρης Κωνσταντόπουλος (Γ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ)

Μέλη:
Γιάννης Αναγνωστάκος (ΥΙΟΙ Ι.Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΥ ΑΕ)
Βασίλης Καμαριάρης (PELOPAC AE)
Λεωνίδας Πρ. Κωνσταντόπουλος (ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ)
Λευτέρης Πλατανησιώτης (ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΒΕΕ)

Το Δ.Σ. που συγκροτήθηκε θα έχει τριετή θητεία.