Ολοκληρώθηκε η νομοθετική ρύθμιση για τον Ασωπό

asospos

Ολοκληρώθηκε το παζλ της εξυγίανσης του επιχειρηματικού πάρκου του Ασωπού. Μία ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή για την περιοχή των Οινοφύτων δείχνει να κλείνει. Με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και με τη συνδρομή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, μπήκαν οι βάσεις για την ολοκλήρωση του έργου. Μέσα από αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, προσαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο και δίνεται η ευκαιρία για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης στις επενδύσεις, για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου. Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης σχεδιασμένο μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Το έργο αυτό στηρίζεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά τη δημόσια υγεία και ο δεύτερος στο περιβάλλον ενός τόπου, όπου για χρόνια η άναρχη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων προκάλεσε σημαντικά προβλήματα. Ο τρίτος άξονας αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα προκύψουν από τις νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, επισπεύδονται οι χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης του έργου με προβλέψεις που το καθιστούν οικονομικά βιώσιμο. Παράλληλα, παρέχεται διευκόλυνση στους ιδιοκτήτες γης για συνειδητή συμμετοχή και συναίνεση, λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικούς στόχους και τα δεδομένα της σχετικής νομοθεσίας για την περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, η επένδυση θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ και έχει εγκριθεί από την περιφέρεια Στερεάς ως η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (ΟΧΕ), η οποία στηρίζεται στη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.