Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τη Μαστίχα Χίου και τη φαρμακευτική της χρήση

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου: καλύτερη τιμή για το μαστίχι Α’ ποιότητας

Το 23ο Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και Λοιπών Λοιμώξεων Πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ) πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων που προσφώνησαν το Συνέδριο ήταν και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός ανέπτυξε το θέμα «Μαστίχα Χίου και εναλλακτικές θεραπείες Ελικοβακτηριδίου. Σύγχρονες απόψεις». Ο κ. Ζαβός τόνισε ότι η φυσική μαστίχα Χίου είναι καταχωρημένη από το 2015 στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) ως “παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης” με τις ακόλουθες ενδείξεις: 1. ήπια δυσπεπτικά ενοχλήματα και 2. συμπτωματική θεραπεία ήπιας φλεγμονής του δέρματος και επούλωση μικρών δερματικών πληγών.

Ήδη από το 1998 δημοσιεύθηκαν οι πρώτες μελέτες σε διεθνή έγκριτα ιατρικά περιοδικά σχετικά με τις ιδιότητες της μαστίχας Χίου έναντι του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Ο Δρ. Ζαβός επεσήμανε ότι η ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες έναντι του Ελικοβακτηριδίου είναι αδιαμφισβήτητη εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αντοχής του μικροβίου έναντι των αντιβιοτικών. Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων, όλες οι χώρες θα πρέπει να εντάξουν στην εθνική τους στρατηγική υγείας τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού για το Ελικοβακτηρίδιο και την εκρίζωσή του, δεδομένου ότι πρόκειται για καρκινογόνο τάξεως Ι για τον γαστρικό καρκίνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήδη από το 1994.

Εντούτοις, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εκφράζει ανησυχίες ότι η ευρεία χορήγηση αντιβιοτικών στο γενικό πληθυσμό για την εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Δρ. Ζαβό, υπάρχει ανάγκη για κλινικές μελέτες εναλλακτικών θεραπειών χωρίς αντιβιοτικά σε ασυμπτωματικούς φορείς του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Στο 23ο Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και Λοιπών Λοιμώξεων Πεπτικού έγινε επίσης ιδιαίτερη προσπάθεια να παρουσιαστούν πολλά θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς. Σημαντικές εξελίξεις στο ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στις παθήσεις του πεπτικού οι οποίες παρουσιάσθηκαν διεξοδικά. Παράλληλα αναφέρθηκε η θέση των προβιοτικών και συμβιοτικών σε σχέση με τη χρήση των αντιβιοτικών γενικότερα αλλά και στα πλαίσια εκρίζωσης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Συγχρόνως συζητήθηκαν οι τρέχουσες και αναδυόμενες θεραπείες στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από Cldifficile. Επίσης παρουσιάσθηκαν οι τρέχοντες τρόποι αντιμετώπισης του πρώιμου γαστρικού καρκίνου ένα θέμα που προβληματίζει τους σύγχρονους γαστρεντερολόγους που παίρνουν κλινικές αποφάσεις.

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε ερευνητικό φόρουμ από ειδικούς οι οποίοι σχολίασαν τα τρέχοντα ερευνητικά πρωτόκολλα που παρουσιάσθηκαν από τις αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες στον αντίστοιχο τομέα ενδιαφέροντος και προτάθηκαν πιθανές νέες ερευνητικές κατευθύνσεις.

Επίτιμος προσκεκλημένος του συνεδρίου ήταν ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Θεόδωρος Ροκκάς ο οποίος τιμήθηκε από την ΕΕΜΕΛΟΠ για τη συμβολή του στην έρευνα στη χώρα μας.

Ακολουθεί βίντεο με την ομιλία του Γαστρεντερολόγου Δρ. Χρήστου Ζαβού για το ρόλο της Μαστίχας Χίου και εναλλακτικών θεραπειών στην εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.