Ολοταχώς για τα 60 λεπτά το αγελαδινό, τα σπασμένα προσπαθούν να μαζέψουν οι κτηνοτρόφοι

Ακόμα και 58 λεπτά/κιλό πληρώθηκαν το γάλα οι αγελαδοτρόφοι τον Ιούλιο, με την τιμή του προϊόντος να συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Η θετική αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες ορισμένων επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδος, όπως η ΜΕΒΓΑΛ, που πρόσφεραν ρευστότητα στους παραγωγούς, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, έδωσε μια ανάσα σε ορισμένους. Ωστόσο, για τους πολλούς, η πραγματικότητα είναι ότι τα ενσιρώματα φαντάζουν απλησίαστα και πωλούνται σε τιμές που φτάνουν ακόμα και τα 7 λεπτά/κιλό, τη στιγμή που πέρσι κόστιζαν 2 λεπτά λιγότερα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι παραγωγοί να μην έχουν «κλείσει» όλες τις ποσότητες που χρειάζονται ενόψει της νέας χρονιάς, ενώ η ανησυχία για περαιτέρω μείωση της εγχώριας παραγωγής είναι έκδηλη.

Συν δύο λεπτά στα τιμολόγια Ιουλίου

Ο Χρήστος Τσομπάνος από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «οι τιμές αυτή την περίοδο στα συμβόλαια, για τις μονάδες από 120 τόνους γάλα και πάνω μηνιαίως, φτάνουν τα 55 με 57 λεπτά/κιλό. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πληρώθηκα 2 λεπτά παραπάνω. Όμως, η ουσία δεν είναι εκεί, αλλά στο γεγονός ότι οι ζωοτροφές συνεχίζουν και είναι απλησίαστες, ειδικά η σόγια. Αυτή την περίοδο αγοράζουμε ενσίρωμα και οι τιμές έχουν ξεφύγει, το βρίσκουμε 6 λεπτά/κιλό από 4 λεπτά που κόστιζε πέρσι. Προβλέπω ότι την ερχόμενη περίοδο θα δούμε ανησυχητικά μεγάλη μείωση στο γάλα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι περιμένουν διακαώς την ενίσχυση της πολιτείας για τον κλάδο.

Μετακινήσεις μεταξύ εταιρειών

Ανακατατάξεις έλαβαν χώρα στον Νομό Σερρών, σύμφωνα με τον αγελαδοτρόφο Γιάννη Τσιτσιλίδη. «Μετά από πολλά χρόνια στην ΚΡΙ-ΚΡΙ πήγα στη ΜΕΒΓΑΛ, γιατί μου προσφέρθηκε καλύτερη τιμή και οικονομική στήριξη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο. Είναι κάτι που ήρθε κάπως απρόσμενα και πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη. Θα κοιτάξω να αναπληρώσω τις απώλειες που είχα σε ζώα κατά το προηγούμενο διάστημα. Προσωπικά, αγόρασα ενσίρωμα στα 5,5 λεπτά, αλλά πρέπει να πω ότι ορισμένοι παραγωγοί τους οποίους συνεργαζόμουν επί χρόνια μου πρότειναν τιμές εκτός λογικής. Να τους δίνεις 7 λεπτά/κιλό για ενσίρωμα και να δηλώνουν διστακτικοί. Όμως αύριο οι γεωργοί θα μας χρειαστούν, όπως σήμερα τους χρειαζόμαστε εμείς».

Ασφυξία στους μικρούς

Μια διαφορετική πραγματικότητα μας μετέφερε αγελαδοτρόφος από τον Τύρναβο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Όπως μας είπε ο παραγωγός, που παραδίδει το γάλα του σε τοπικό συνεταιρισμό και «πιάνει» ημερήσιο τονάζ περίπου 600 τόνων: «Είμαι 45 χρονών, από κτηνοτροφική οικογένεια πάππου προς πάππο, και δεν θυμάμαι άλλη περίοδο που να νιώθουμε εντελώς στάσιμοι και αβοήθητοι από το κράτος. Η φορολογία και η έλλειψη ρυθμιστικών και ελεγκτικών φορέων στην αγορά είναι τα πιο μεγάλα προβλήματα κατά τη γνώμη μου. Η ενέργεια και τα καύσιμα έπονται».

Ερωτώμενος για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, μας είπε: «Προσωπικά, συνεργάζομαι με γεωργούς των 200-300 στρεμμάτων που και αυτοί, όπως και εμείς, παλεύουν να βγάλουν τα σπασμένα. Δέχονται μεγάλη πίεση από την αύξηση του κόστους παραγωγής και είναι κατανοητό να ανεβάζουν τις τιμές».