Olympia Health & Nutrition Awards 2024-2025: Μεγάλη βελτίωση στην υγειοπροστατευτική δράση των ελληνικών ελαιολάδων

H μεγάλη βελτίωση στην υγειοπροστατευτική δράση των ελληνικών ελαιολάδων, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες, ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης απονομής των 10ων Olympia Health & Nutrition Awards, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Συνολικά 84 ελληνικά ελαιόλαδα έλαβαν το χρυσό βραβείο, ενώ «χρυσό των χρυσών» στέφθηκε το ελαιόλαδο “Sparta Original Greek” της Δ. Σακκάς & ΣΙΑ ΕΕ. Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες του σπαρτιάτικου λαδιού, που προέρχεται αποκλειστικά από αγριελιές, έσπασε ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο: 3753 mg/kg σε πολυφαινόλες και ειδικά σε ελαιοκανθάλη έφτασε τα 2361 mg/kg!
Tα υπόλοιπα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (EVOO) που ήταν πλουσιότερα σε φαινόλες που προστατεύουν την υγεία έλαβαν ειδικά κορυφαία χρυσά βραβεία: Atsas Organic Products (Κύπρος), Laconiko (HΠΑ), και τα τρία καλύτερα από την Ελλάδα Olive Poem, The Greek Olive Estate, και με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες φέτος, Sparta Original Greek D. Sakkas Co.
Από την Κύπρο βραβεύτηκαν με χρυσό τρία ελαιόλαδα και σε διεθνές επίπεδο είχαμε 18 χρυσά.
Πριν από τη βράβευση, παρουσιάστηκαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα ερευνητικών μελετών σχετικά με την ευεργετική επίδραση των πολυφαινολών του ελαιολάδου στην υγεία και ειδικότερα στη χημειοθεραπεία του καρκίνου, στη νόσο Αλτσχάιμερ και στο μεταβολικό σύνδρομο. Επίσης, έγινε μία αποκαλυπτική παρουσίαση της ιστορίας της εξημέρωσης της ελιάς στο Αιγαίο.
Ξεκινώντας το επιστημονικό πρόγραμμα, ο ερευνητής κ. Γιώργος Κωστελένος παρουσίασε πρωτοποριακά ευρήματα που αναδεικνύουν την περιοχή του Αιγαίου ως κοιτίδα της συστηματικής ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως με ιστορία που ξεπερνά τα 5.000 έτη.
H Δρ Νικολέτα Μαντέλου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών περιέγραψε μελέτες σε ζώα (ποντίκια) που έχουν πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ινστιτούτο Παστέρ, που αποκάλυψαν ότι οι φαινόλες του ελαιολάδου μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό σε διάφορους τύπους καρκίνων και επιπλέον ότι οι φαινόλες του ελαιολάδου μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να περιορίσουν τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας όταν συγχορηγούνται με κλινικώς χρησιμοποιούμενα αντικαρκινικά φάρμακα.
Ο καθηγητής Γεώργιος Σαμούτης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής παγκοσμίως σε 100 ασθενείς για την επίδραση των φαινολών του ελαιολάδου υπό τη μορφή κάψουλας στο μεταβολικό σύνδρομο. Τα εντυπωσιακά ευρήματα έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση σε μια σειρά παραμέτρων όπως χοληστερόλη, σάκχαρο, πίεση, ουρικό οξύ, δείκτη μάζας σώματος, λειτουργία ήπατος και νεφρών καθώς και μείωση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης και μεγάλη βελτίωση της αίσθησης ευεξίας. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης για πρώτη φορά αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα ότι η ευεργετική δράση του ελαιολάδου σχετίζεται κυρίως με τις φαινόλες που αυτό περιέχει και ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση τους στον χώρο της ιατρικής.
Η καθηγήτρια Amal Kaddoumi παρουσίασε τα αποτελέσματα των πειραματικών και κλινικών μελετών που πραγματοποιεί στο Πανεπιστήμιο Augusta (Georgia, USA) σχετικά με την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου και ειδικότερα των πολυφαινολών που αυτό περιέχει στη νόσο Alzheimer και στη βελτίωση της μνήμης.
Ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Μαγιάτης πραγματοποίησε μια επισκόπηση των κλινικών μελετών, που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια και που προσφέρουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο (HPEVOO) μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, των εκφυλιστικών παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των προβλημάτων χοληστερόλης και των επιπτώσεων της παχυσαρκίας και του προδιαβήτη.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη, «μετά από είκοσι χρόνια συστηματικής έρευνας από δεκάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ο δρόμος προς το φαρμακείο για τις φαινόλες του ελαιολάδου έχει ανοίξει οριστικά». Αρκετοί τύποι προϊόντων με βάση το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο, πωλούνται ήδη στα φαρμακεία, όμως πλέον υπάρχει διαθέσιμο στα φαρμακεία και το πρώτο συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο με απομονωμένες φαινόλες που έχουν εξαχθεί από το ελαιόλαδο και έχουν τεθεί σε μορφή κάψουλας με την επωνυμία “Thousand olives” και το οποίο αποτελεί προϊόν που αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες.
Η Δρ Ελένη Μέλλιου, πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία, έκανε τη φετινή απονομή των βραβείων και των υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες με την υποστήριξη του ιδρύματος Λεβέντη. Τα βραβεία Olympia απονεμήθηκαν σε δυο εταιρείες για την οικονομική υποστήριξή τους στην έρευνα σχετικά με την αντικαρκινική δράση των φαινολών του ελαιολάδου: Laconiko (οικογένεια Pierrakos, Virginia, USA) και Pamako (Ανδρουλάκης Ευτύχιος).
Διοργανωτής των βραβείων είναι το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία και οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, Προκόπης Μαγιάτης και η δρ. Ελένη Μέλλιου, ερευνήτρια στον ίδιο τομέα του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η φετινή ελαιοκομική περίοδος ήταν πολύ καλή και η ποιότητα δειγμάτων ελαιολάδου, που υποβλήθηκαν για πιστοποίηση ήταν εξαιρετική. Φέτος συμμετείχαν για μια ακόμα χρονιά περισσότερα από 900 δείγματα, με περισσότερα από 335 βραβεία, συνεχίζοντας τη διεθνή καταξίωση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου».
Tο Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (WOCH) ιδρύθηκε το 2018 από διεθνή ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών, με σκοπό να πιστοποιεί τα ελαιόλαδα που πληρούν τα κριτήρια για τον ισχυρισμό υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εκπαιδεύει τους παραγωγούς να δημιουργήσουν πιο υγιεινό ελαιόλαδο και να υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα σχετικά με τα οφέλη των ελαιοκομικών προϊόντων για την υγεία, με στόχο την αύξηση της οικονομικής τους αξίας.