Αυτό το άρθρο είναι 91 μηνών

Ομιλία της Υφυπουργού κας Κόλλια-Τσαρουχά στο 2ο Thessaloniki Summit 2017

05/10/2017
9' διάβασμα
omilia-tis-yfypourgou-kas-kollia-tsaroucha-sto-2o-thessaloniki-summit-2017-100581

“Έχουμε ολοκληρώσει μεγάλα έργα υποδομής σε όλη τη χώρα, που ήταν σταματημένα. Κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Πετύχαμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για το 80% και πλέον των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, και το ίδιο ισχύει για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους”, αυτά είπε ματαξύ άλλων η Υφυπουργός κα Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στο 2ο Thessaloniki Summit 2017.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία της Υφυπουργού 

Στον περσινό χαιρετισμό μου είχα αναλύσει εκτενώς τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την ανάγκη να εξυγιανθεί το πλαίσιο της Οικονομίας μας, με όρους δίκαιης ανάπτυξης και με ευθύνη απέναντι στους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και παραγωγούς. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις τοποθετήσεις μου. Ήδη τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι ορατά. Μέσα σε δυόμιση χρόνια:

  • Έχουμε ολοκληρώσει μεγάλα έργα υποδομής σε όλη τη χώρα, που ήταν σταματημένα.
  • Κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
  • Συνεχίσαμε τα ρεκόρ ανόδου στον Τουρισμό.
  • Μειώσαμε δραστικά την ανεργία από το 28% στο 21,2 περίπου, με προοπτική για το επόμενο έτος να πέσει κάτω από το 20%, σύμφωνα με τη Eurostat.
  • Πετύχαμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για το 80% και πλέον των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, και το ίδιο ισχύει για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
  • Κάναμε πραγματικότητα την ασφαλιστική κάλυψη δυόμιση εκατομμυρίων ανασφάλιστων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Μειώσαμε το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
  • Εξασφαλίσαμε 19 δισεκατομμύρια ευρώ, για τον νευραλγικό αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, για τα επόμενα εφτά χρόνια.

Ο κεντρικός στόχος μας τώρα είναι η αντιμετώπιση και η μείωση των παραγόντων που επιβαρύνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας, με την προγραμματισμένη για το 2019 πρώτη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, όπως και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι, δεν έχω καμία διάθεση να ωραιοποιήσω τις καταστάσεις. Γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος που κουβαλάει ακόμη ο αγωνιζόμενος επιχειρηματίας, ο παραγωγός, ο επαγγελματίας. Για αυτό και κάνουμε πραγματικότητα, τώρα, τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια: 

  • Προωθούμε την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μέσα από την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την πλήρη και αποκλειστική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο.
  • Έχουμε νομοθετήσει ήδη την κατάργηση υποβολής επικυρωμένων εγγράφων.
  • Προχωρούμε άμεσα στις εκτελεστικές συμβάσεις μεταξύ φορέων του Δημοσίου, για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων, με προφανή οφέλη για τον επιχειρηματικό κόσμο.
  • Θέτουμε σε παραγωγική λειτουργία μητρώα, όπως το Μητρώο Πολιτών, το οποίο θα συμβάλει στην υλοποίηση της Αρχής της Εφάπαξ Παροχής Δεδομένων «από ένα σημείο».
  • Ενισχύουμε έτσι τη γρήγορη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των φορέων, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική στήριξη της επιχειρηματικότητας.
  • Τέλος, θέτουμε τα κριτήρια για την ουσιαστική αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, ώστε  η υψηλή τυπική κατάρτιση των στελεχών του, να αποτελεί ισχυρό παράγοντα ώθησης και υποστήριξης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
  • Και προωθούμε το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που έχει στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού του Δημοσίου σε εθελοντική βάση.

Με όλα αυτά, και με άλλες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα και οι Έλληνες μπαίνουμε σε ένα δρόμο που επιτρέπει το σχεδιασμό, τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία. Τολμώ μάλιστα να πω ότι εξυγιαίνουμε την έννοια της λέξης «μεταρρύθμιση».  Εννοώντας, κυρίες και κύριοι, ότι δεν μπορούμε να επικαλούμαστε μεταρρυθμιστικό έργο όταν αυτό περιορίζεται, όπως τα προηγούμενα χρόνια, σε απολύσεις, σε μειώσεις κοινωνικών παροχών, σε αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά δεν επεμβαίνει αποφασιστικά στην αναδιάρθρωση των δομών της ελληνικής οικονομίας.

Η σημερινή κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες της, δημιουργεί ένα λειτουργικό και αξιόπιστο μοντέλο διοίκησης, που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης απαιτεί επίσης ο δρόμος να περάσει μέσα από την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, όπου πρωταγωνιστεί η Βόρεια Ελλάδα. Είναι εξάλλου ιδιαίτερα μεγάλη η κινητικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτήν, το οποίο προκύπτει και από την αναβάθμιση των υποδομών, όπως και την ανάδειξη των προοπτικών που δημιουργούν τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και αργότερα του αργού πετρελαίου.

Δεν εξαιρούμε φυσικά το παραδοσιακό οικονομικό θεμέλιο μας, που είναι η πρωτογενής μας παραγωγή, που στήριξε τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο μας, και οργανωμένα και προσανατολισμένα πια μπαίνει και αυτή σε μια νέα εποχή, προσαρμοσμένη στις διεθνείς απαιτήσεις.

Καταθέτω επίσης τις ενδιαφέρουσες προοπτικές της δημιουργίας μιας «θαλάσσιας Εγνατίας» παράλληλης με την οδική και σιδηροδρομική, που θα συνδέει με διαδοχικές μαρίνες, τοποθεσίες από την Κατερίνη ως την Αλεξανδρούπολη, και την τουριστική αξιοποίηση της ιστορικής διαδρομής του Αποστόλου Παύλου, που έφερε στην Ευρώπη τον Χριστιανισμό.

Στόχος του Υπουργείου είναι επίσης η πλήρης ενεργοποίηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας προβάλει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ως ένα φιλικό προς την καινοτομία προορισμό, με στόχο να διευκολύνει διεθνείς συνεργασίες ανάπτυξης της γνώσης και να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλής αξίας και εξειδίκευσης. Η διοίκηση της Α.Ζ.Κ. τα τελευταία δύο χρόνια έχει δρομολογήσει ένα νέο και φιλόδοξο σχέδιο δράσης, ώστε το υψηλής ποιότητας επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό που εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, αλλά και το νέο και ενθουσιώδες που αποφοιτεί από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης, να ενισχύσει τις διεξόδους του, ώστε να παραμείνει σε αυτήν, εργαζόμενο σε θέσεις εργασίας υψηλής αξίας και ανταμοιβής και καινοτομικής δραστηριότητας.

Τέλος, μέσα στο σχεδιασμό μας κεντρικό ρόλο έχει και η αξιοποίηση των μεγάλων ποταμών και λιμνών, των γεωθερμικών πεδίων και του δικτύου ιαματικών πηγών, που απλώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου το Μακεδονίας-Θράκης έχει υποδεχτεί δεκάδες επενδυτικά σχέδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ύψους μεγαλύτερου του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (€ 512.791.349,00) και επιταχύνουμε τις πληρωμές των σχεδίων πουν έχουν ήδη εγκριθεί.

Κυρίες και κύριοι, tο μήνυμα που εκπέμπει η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή κοινότητα είναι εντελώς διαφοροποιημένο από αυτά που είχαμε συνηθίσει προ ολίγων ετών. Μιλούν πλέον για μια χώρα που μπαίνει σε υψηλή θέση στους επενδυτικούς πίνακες και συνδυάζει ταυτόχρονα πολιτική σταθερότητα, αξιοπιστία και σημαντική διεθνή παρουσία. Εξελίσσουμε το πρόγραμμά μας με ορίζοντα την επερχόμενη έξοδο από το μνημονιακό κλοιό και την επανάκτηση του δικαιώματος να σχεδιάζουμε και να αποφασίζουμε για τη χώρα μας.

Είναι σημαντικό σ’ αυτό το σημείο, κλείνοντας, να υπογραμμίσω ότι η Οικονομία είναι καταρχήν ψυχολογία και θετικό κλίμα. Δυστυχώς οι αρνητικές πολιτικές συμπεριφορές, θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν τις προσπάθειες όλων μας. Και της κυβέρνησης, και της επιχειρηματικής κοινότητας. Για αυτό και από αυτό το βήμα θα απευθύνω για ακόμη μια φορά μια έκκληση  προς  εκείνους που προτάσσουν κομματικά συμφέροντα, έναντι της συνολικής μας προσπάθειας. Ας αναπροσαρμόσουν τις όποιες πολιτικές τους διαφοροποιήσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης και υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Οφείλουμε, κυρίες και κύριοι,  να κινηθούμε από εδώ και στο εξής συνολικά ως χώρα. Ας αφήσουμε πίσω μας τις ιδεοληψίες, και ας κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες, με τη χρήση κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος και κάθε νέας μεθοδολογίας, ώστε να αναλάβουμε τη θέση μας στο παγκόσμιο σκηνικό. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, και αυτό κάνει.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη συνάντηση που ξεκινάει σήμερα και δίνω τα συγχαρητήριά μου για ακόμη μια φορά στους διοργανωτές.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: