Κρατάει τις ισορροπίες της η «Ένωση» στην Ορεστιάδα

Σημάδια ανάκαμψης από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου
07.07.2024
2' διάβασμα
krataei-tis-isorropies-tis-i-enosi-stin-orestiada-325443

Παρά τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί στον Βόρειο Έβρο από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης για σημαντικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι.

«Το βαμβάκι ανακάμπτει, δίνει ξανά φύλλωμα. Η ζημιά είναι μεγάλη σε όσα κόπηκαν χαμηλά, γιατί χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Όσα έβγαλαν φύλλωμα, δεν γνωρίζουμε αν θα οψιμίσουν, γιατί βρισκόμαστε στον Βόρειο Έβρο. Κάποιοι παρεμβαίνουν με διαφυλλικά, άλλοι με αντιστρές και άλλοι με φάρμακα που συμβάλλουν στην αναπλήρωση», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι γεωπόνοι τους βρίσκονται κοντά στους παραγωγούς, παρακολουθώντας την πορεία της καλλιέργειας και, μεταξύ άλλων, διαπιστώνουν μια έξαρση στο πράσινο σκουλήκι, το οποίο χτυπάει τα χτένια και οψιμίζει την καλλιέργεια. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη, οι περισσότεροι ραντίζουν. Εικόνα για τις πληγείσες εκτάσεις θα διαμορφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι δηλώσεις συνεχίζονται γιατί πήραν παράταση. «Στο χωριό μου, τη Στέρνα, έχουμε 30.000 στρέμματα και συνολικά επλήγησαν 20 χωριά, γιατί η χαλαζόπτωση είχε μεγάλη ακτίνα», τονίζει. Όπως διευκρινίζει ο κ. Κουμπρίδης, οι σοβαρές ζημιές εκτιμάται πως κυμαίνονται σε έκταση μεταξύ 60.000 και 80.000 στρεμμάτων, ενώ η συνολικά ήταν πάνω από 200.000 στρέμματα.

Αναφορικά με τα σιτηρά που χτυπήθηκαν στην ολοκλήρωση του αλωνισμού, ο κ. Κουμπρίδης λέει ότι οι αποδόσεις τους έπεσαν στο 1/5, καθώς από τα 500 κιλά το στρέμμα και πάνω οι παραγωγοί παίρνουν πλέον 100-150 κιλά. «Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στο σκληρό σιτάρι και ο συνεταιρισμός συγκέντρωσε περίπου 35.000 τόνους. Με εξαίρεση τις χαλαζόπληκτες περιοχές, οι αποδόσεις φέτος ήταν καλές», σημειώνει.

Να τονισθεί ότι η «Ένωση» θα προχωρήσει σε διαγωνισμό προς τα μέσα Ιουλίου, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή τιμή παραγωγού, χάρη και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει πανελλαδικά. Βρίσκεται, επίσης, σε φάση συγκέντρωσης μαλακού σιταριού, κριθαριού και βρώμης.