Ομοβροντία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά ΥπΑΑΤ για τους σιτοπαραγωγούς

Ομοβροντία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά ΥπΑΑΤ για τους σιτοπαραγωγούς

Στο σημαντικό πρόβλημα της ξηρασίας που πλήττει τους σιτοπαραγωγούς σε όλη τη Νότιο Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει σε δήλωση του «Στις 22 Μαΐου είχα καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων, ζητούσα να πληροφορηθώ αφενός πώς προτίθεται να στηρίξει τους Έλληνες σιτοπαραγωγούς ώστε να ανταπεξέλθουν από τις ζημιές της ξηρασίας και αφετέρου σε ποια μέτρα και ενέργειες θα προβεί για να στηρίξει τον τομέα των σιτηρών.

Με την ερώτηση μου ανέδειξα, επίσης, και την μη ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το αρμόδιο Υπουργείο που θα μπορούσαν να στηρίξουν τους παραγωγούς.

Σήμερα δύο μήνες μετά η προκλητική αδιαφορία του Υπουργείου συνεχίζεται.  

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, το τελευταίο διήμερο, οι αρμόδιοι υπουργοί του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αφού τεκμηρίωσαν εκτενώς τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με λεπτομερή επιστημονικά και μετεωρολογικά δεδομένα, πέτυχαν για τους παραγωγούς των χωρών τους και μόνο:

α) Να έχουν τη δυνατότητα να παρεκκλίνουν από ορισμένους όρους σχετικά με την πληρωμή του πρασινίσματος εξασφαλίζοντας περαιτέρω χρηματοδότηση για εκτάσεις που βάσει των κανονισμών δεν θα επιδοτούνταν.

β) Να έχουν τη δυνατότητα καταβολής προκαταβολών έως 70% για τις άμεσες ενισχύσεις του παραρτήματος Ι του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 1307/2013 και έως 85% για τις ενισχύσεις στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, του άρθρου 67 παράγραφος 2 του κανονισμού ( Ε.Ε.) αριθ. 1306/2013.

γ) Να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους παραγωγούς των χωρών τους που η παραγωγή τους λόγω της ξηρασίας είχε επηρεαστεί αρνητικά.

Η ελληνική Κυβέρνηση έδειξε βαριά αμέλεια για αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αφορά τους Έλληνες σιτοπαραγωγούς.

  • Γιατί αλήθεια δεν συντάχθηκαν με τις άλλες τρεις χώρες;
  • Γιατί δεν κατέθεσαν μελέτες για το πρόβλημα της ξηρασίας;
  • Δεν τους απασχολεί το ζήτημα της ξηρασίας που πλήττει τους παραγωγούς;

Οι Έλληνες παραγωγοί, όμως, που πλήττονται από την ξηρασία διαπίστωσαν για άλλη μία φορά την “ανομβρία” και την απουσία πραγματικού και ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τη σημερινή Κυβέρνηση».  

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ., βουλευτής Σερρών, κυρίας Φ. Αραμπατζή η οποία μίλησε για «Άλλη μία “χαμένη ευκαιρία” για τη χώρα μας να διεκδικήσει κοινοτική στήριξη για τους σιτοπαραγωγούς, που πλήττονται από το φαινόμενο της εκτεταμένης ξηρασίας.

Την ίδια ώρα, που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπήκε καν στον κόπο να παρευρεθεί στη σχετική χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, οι αρμόδιοι Υπουργοί του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας – χώρες που υπέστησαν παρόμοιες με την Ελλάδα καταστροφές – διεκδίκησαν και πέτυχαν για τις χώρες τους.

Με φακέλους τεκμηρίωσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών και αναλυτική καταγραφή επιστημονικών και μετεωρολογικών δεδομένων, κατάφεραν να ανακουφίσουν τους πληγέντες από την ξηρασία παραγωγούς τους: 

α)Με παρέκκλιση από ορισμένους όρους σχετικά με την πληρωμή του πρασινίσματος, εξασφάλισαν κονδύλια για εκτάσεις (ευρισκόμενες σε αγρανάπαυση να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση) που βάσει των κανονισμών δεν θα επιδοτούνταν 

β) Με δυνατότητα καταβολής προκαταβολών έως 70% για τις άμεσες ενισχύσεις και έως 85% για τις ενισχύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020 

Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ράθυμη, αδιάφορη και προκλητικά αμελής.

  • Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας από τον Οκτώβρη του 2016, για την κρίση στην αγορά σιτηρών
  • Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, για ανάληψη πρωτοβουλιών από το 1ο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο
  • Παρά τις παραινέσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εγκαταλείπει τους σιτοπαραγωγούς της χώρας μας στη μοίρα τους. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η “χαμένη ευκαιρία” της πρόσφατης στήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης στις χώρες, που επλήγησαν από θεομηνίες, δεν τον παραδειγμάτισε, δυστυχώς. 

Καλούμε τον βαριά εκτεθειμένο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου, έστω και τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, να διεκδικήσει ο,τιδήποτε μπορεί από την “έτοιμη” δουλειά, που πέτυχαν με επιχειρήματα, μελέτες και μεθοδευμένη προσπάθεια οι ομόλογοί του. 

Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο Υπουργός, πως “ο ζητών ευρίσκει και ο αιτών λαμβάνει”».