ΟΜΣΕ: Την Τετάρτη 1 Μαρτίου η Πανελλαδική κινητοποίηση των μελισσοκόμων στην Αθήνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική κινητοποίηση των μελισσοκόμων στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση των μελισσοκόμων θα πραγματοποιηθεί στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (δίπλα από το πανεπιστήμιο) στην Πανεπιστημίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «προγραμματίζεται ειρηνική πεζοπορία προς την Βουλή των Ελλήνων. Η πορεία για πρώτη φορά θα γίνει στα πεζοδρόμια και όχι στο δρόμο, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στον εργαζόμενο κόσμο της Αθήνας.

Μπροστά από τη Βουλή θα παραμείνει το πλήθος των μελισσοκόμων και τριμελής επιτροπή θα καταθέσει ψήφισμα (επισυνάπτεται) στον Πρόεδρο της Βουλής.

Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί περισσότερους από 22.000 μελισσοκόμους. Είναι ένας κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής που αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα ανέκαθεν. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, τόσο η Κλιματική αλλαγή που είναι εμφανέστατη με αρνητικές συνέπειες στις ποσότητες μελιού, όσο και η υπεραύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν τους μελισσοκόμους στα όριά τους. Η επιβίωση του κλάδου απειλείται και από το τεράστιο φαινόμενο των παράνομων και εκτεταμένων σε μέγεθος, ελληνοποιήσεων. Μπορεί βέβαια, το πρόβλημα της Κλιματικής αλλαγής να μην λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη, όμως τα υπόλοιπα προβλήματα λύνονται αρκεί να υπάρχει βούληση και διάθεση από την πολιτική ηγεσία.

Γι΄ αυτό το λόγο η Ομοσπονδία από ευθύνη και ανησυχία για το μέλλον του Κλάδου, διεκδικεί επίλυση, μέσα στα πλαίσια των Συνταγματικών της Δικαιωμάτων, στα παρακάτω βασικά προβλήματα: 

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών του περασμένου έτους.
  • Πάταξη ελληνοποιήσεων για την μακροπρόθεσμη βελτίωση της τιμής του μελιού μας.
  • Μέτρα στήριξης της Μελισσοκομίας γενικότερα, βελτιώνοντας/καταργώντας ταυτόχρονα τα «εχθρικά» νομοθετήματα διαφόρων υπουργείων.
  • Μείωση ΦΠΑ σε πετρέλαιο, ρεύμα και πρώτες ύλες για τους ΚΑΔ μελισσοκομίας.
  • Δίκαιη αντιμετώπιση και μοριοδότηση του μελισσοκόμου για ένταξη στα διάφορα επενδυτικά επιδοτούμενα προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.

Εάν θέλετε να υπάρξει συνέχεια και ανάπτυξη στην Μελισσοκομία της Ελλάδας, τότε τα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα.

Η Ομοσπονδία παραμένει στην διάθεση όλων για συνεργασία».