Αυτογκόλ από τα… αποδυτήρια έβαλε ο ακροδεξιός αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, όταν ανακοίνωσε στο Twitter ότι σταματάει να καταναλώνει το δεύτερο δημοφιλέστερο ιταλικό τρόφιμο μετά τα μακαρόνια, τη Nutella, καθώς «δεν φτιάχνεται πια με αγνά ιταλικά φουντούκια, αλλά με εισαγόμενα από την Τουρκία».

Οι αντιδράσεις του κόσμου και των πολιτικών του αντιπάλων ήταν άμεσες και παρά την άμεση αλλαγή στάσης του (φωτογραφήθηκε την επόμενη μέρα να ψωνίζει και να τρώει Nutella), το κακό, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει γίνει.

Ο κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γρήγορα υπενθύμισε στον ακροδεξιό πολιτικό αρχηγό –ο οποίος βάσει των δημοσκοπήσεων θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας– πως το 2015, ως ευρωβουλευτής, είχε πάρει το μέρος της Ferrero, της εταιρείας που έχει το brand Nutella, κατά της Γαλλίδας υπουργού Περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είχε προτείνει να αντικατασταθεί το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται στο δημοφιλές άλειμμα με κάποιο άλλο έλαιο, καθώς συμβάλλει στην αποψίλωση των τροπικών δασών.

Τόσα έχουμε, τόσα δίνουμε

Το ατόπημα του Σαλβίνι, εκτός από το διαδικτυακό «πάρτι», προκάλεσε την αντίδραση και μελών του κυβερνητικού σχεδιασμού. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Περιφερειακής Πολιτικής, Στέφανο Μπουφάνι, απάντησε πως «πράγματι εισάγουμε φουντούκια από την Τουρκία. Κι αυτό γιατί τα ιταλικά φουντούκια αρκούν για να καλύψουν το 25% των αναγκών της Nutella σε πρώτη ύλη».

Η Τουρκία κατέχει περίπου το 72% της παραγωγής φουντουκιού παγκοσμίως. Η Ιταλία είναι δεύτερη, με λίγο κάτω από 20%. Είναι προφανές ότι μόνο η ιταλική παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει την τεράστια ζήτηση που τόσα χρόνια έχει χτίσει η Nutella.