ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα ΚΥΔ το µπαλάκι των διορθώσεων για ΑΤΑΚ και ιδιοκτησιακό περισσότερων από 50.000 αιτήσεων

Μερική λύση, η οποία ωστόσο αφορά περισσότερους από 50.000 παραγωγούς σε όλη τη χώρα, έρχεται τώρα να δώσει η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα από παραγωγούς τόσο σε συναντήσεις τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η λύση αναμένεται να δοθεί για τα λάθη που προέκυψαν τόσο ανά ΑΤΑΚ όσο και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, και επηρέασαν μερικώς ή εξ ολοκλήρου την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης. Η ευθύνη όμως των διορθώσεων μετατίθεται για άλλη μία φορά στα ΚΥΔ της χώρας, τα οποία θα κληθούν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαχειριστούν λάθη (ΑΤΑΚ και ποσοστά ιδιοκτησιακού καθεστώτος) που αφορούν περισσότερα από 110.000 αγροτεμάχια και περισσότερους από 50.000 παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.

Από το ΥΠΑΑΤ και την ίδια την κυβέρνηση -μια και το θέμα έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό- έχει γίνει σαφές ότι η εν λόγω λύση πρόκειται να δοθεί σύντομα, πιθανότατα και τις επόμενες ώρες, με την ενεργοποίηση της εφαρμογής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφενός γιατί το κύμα αντιδράσεων και αγανάκτησης εκτείνεται σε όλη τη χώρα, αφετέρου γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν εφόσον η μεγάλη πληρωμή πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Και, ειδικά στην τελευταία περίπτωση, το θέμα κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, εάν λάβουμε υπόψη μας και τα υπόλοιπα ευρήματα που προέκυψαν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι η «ΥΧ» είχε υπογραμμίσει από νωρίς πως μεταξύ των προβλημάτων που προέκυψαν από την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης ήταν και η διασταύρωση στοιχείων ιδιοκτησίας με ΑΑΔΕ, με αμφισβητούμενες προδιαγραφές και νέα ευρήματα που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα πληρωμών.

Για παράδειγμα, η μη επιβεβαίωση έκτασης ιδιόκτητων αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ ανά ΑΤΑΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτός ο έλεγχος δεν εκτελούνταν στην καταχώριση, ενώ υπήρχε ανοχή 3 στρεμμάτων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΕΑΕ ως προς την έκταση ανά ΑΤΑΚ. Στην πληρωμή, όμως, η ανοχή περιορίστηκε στο 1 στρέμμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021