ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο «περίμενε» μπαίνουν οι πληρωμές των παραγωγών που έλαβαν δάνειο από το Ταμείο Εγγυήσεων

Την υπομονή ουκ ολίγων παραγωγών, δικαιούχων ενίσχυσης προγραμμάτων του ΠΑΑ, που έλαβαν δανειοδότηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης δοκιμάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω διάστασης απόψεων με τους άλλους εμπλεκόμενους στην εφαρμογή του εργαλείου και δη στην ερμηνεία του χειρισμού του λεγόμενου Ακαθάριστου Ισοδύναμου Επιχορήγησης.

Ο Οργανισμός θεωρεί ότι θα πρέπει να παρακρατηθεί μέρος της ενίσχυσης, όταν κρίνεται ότι το όφελος από τις ενισχύσεις αλλά και από την ευνοϊκή δανειοδότηση ξεπερνά τα θεσπισμένα όρια. Αντίθετα, εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος για αυτή την παρακράτηση και συνεπώς για τη δέσμευση της χρηματοδότησης των δικαιούχων.

Οι εν λόγω παραγωγοί θα έπρεπε να έχουν λάβει τις ενισχύσεις εδώ και μήνες, ωστόσο ο Οργανισμός Πληρωμών έβαλε μπλόκο στη χρηματοδότησή τους, παραπέμποντας σε γνωμοδότηση που θα εξέδιδε η νομοτεχνική επιτροπή του.

Τελικά, μετά από καθυστέρηση πολλών εβδομάδων, στα τέλη του Ιουνίου η επιτροπή συνεδρίασε, χωρίς όμως στην πράξη να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να επέλθει μια ομόφωνη λύση μεταξύ των εμπλεκομένων. Κύκλοι του ΥΠΑΑΤ εξέφρασαν στην «ΥΧ» την απορία τους για τους χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση χαρακτηρίζεται από ελλιπές σκεπτικό, ενώ δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη των καθ’ ύλην αρμοδίων και δη της Διαχειριστικής του ΥΠΑΑΤ. Μας επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι ο Οργανισμός συμμετείχε καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων της διαμόρφωσης του χρηματοδοτικού εργαλείου, χωρίς να εκφράσει ποτέ τις επιφυλάξεις που κρατούν πίσω τις ενισχύσεις εδώ και μήνες. «Επικρατεί ένα χάος. Μόνο στη Λάρισα είμαστε δεκάδες που έχουμε το ίδιο πρόβλημα, ενώ υπάρχουν και Ομάδες Παραγωγών που δεν έχουν λάβει τις ενισχύσεις τους.

Έχουμε απευθυνθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας, ο οποίος φαίνεται να διαφωνεί με τα κεντρικά του Οργανισμού. Επιπλέον γνωρίζω ότι τόσο οι τράπεζες που δανειοδοτούν μέσω του εργαλείου, όσο και στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ζητούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση», μας είπε παραγωγός, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Σολομώντεια η λύση;

Το ερώτημα είναι πώς τελικά θα ξεπεραστεί ο σκόπελος, ώστε να ξεμπλοκάρουν τα χρήματα της ενίσχυσης των δικαιούχων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αυτό θα γίνει με δύο τρόπους: Είτε με τροποποίηση υπουργικής απόφασης, είτε με μια σολομώντεια λύση: Να αποδοθούν οι ενισχύσεις, πλην του ποσού υπέρβασης που προκύπτει από το ΑΙΕ και σε δεύτερο χρόνο, εφόσον καταστεί δυνατό, να αποδοθεί στους δικαιούχους η εν λόγω διαφορά.

Εν τω μεταξύ, έχουμε μπει στο καλοκαίρι και η ανησυχία των παραγωγών εντείνεται όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, μήνας κατά τον οποίο η κρατική μηχανή παραδοσιακά υπολειτουργεί. Οι υποχρεώσεις τους όμως, τρέχουν.