ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην τελική ευθεία η εξόφληση ενισχύσεων του έτους 2019

Μαζί και η έκτακτη ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ περίπου στους ανθοπαραγωγούς

Την Τρίτη 30 Ιουνίου κλείνει τις εκκρεμότητες του έτους ενίσχυσης 2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος και θα προχωρήσει σε μία σειρά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων. Παράλληλα, θα καταβληθεί η άμεση επιχορήγηση μέσω κρατικής ενίσχυσης, ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου, στον τομέα της παραγωγής ανθέων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ μέχρι τότε θα είναι σε εξέλιξη η πίστωση των υπολοίπων της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας έτους 2019, ύψους 46 εκατ. ευρώ περίπου.

Ανθοπαραγωγοί

Με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων των εν δυνάμει δικαιούχων να έχει λήξει στις 20 Ιουνίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε την επεξεργασία των δεδομένων, προκειμένου να πληρωθούν οι ανθοπαραγωγοί της χώρας που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται σε:

 1.250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας & άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου.

 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων), ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου.

Υπόλοιπα

Ο Οργανισμός κλείνει τις εκκρεμότητές του και θα εξοφλήσει, πληρώνοντας τα υπόλοιπα του έτους ενίσχυσης 2019 που αφορούν:

 Βασική Ενίσχυση

 Πρασίνισμα

 Ενίσχυση για Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας

 Ειδική Βάμβακος

Συνδεδεμένες σε ρύζι, σκληρό σίτο, βιομηχανική τομάτα, παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, βρώσιμα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σπόρους σποράς, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, παράδοση ροδάκινων προς χυμοποίηση, κορινθιακή σταφίδα, μήλα, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, σηροτροφία, αιγοπρόβειο κρέας, βόειο κρέας και οι συνδεδεμένες στον τομέα της κτηνοτροφίας (Μέτρο 1: σε κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων, Μέτρο 2: σε κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων).

Υπόλοιπα από τα Ειδικά Μέτρα Στήριξης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, και δη των ενισχύσεων για διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων και τη σχετική κρατική ενίσχυση για τη διατήρηση της καλλιέργειας αμπέλων, για το τοματάκι Σαντορίνης, για την καλλιέργεια κριθαριού Λήμνου, αγκινάρας Τήνου, δαμάσκηνων Σκοπέλου, φασολιού-βρώσιμου λαθουρίου και φάβας Σαντορίνης, γεώμηλων και εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος, Σάμος και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου.

Νέες πληρωμές

Αυτό σημαίνει –όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η «ΥΧ»– ότι θα πληρωθούν και οι δικαιούχοι για:

 Διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας Χίου, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

 Παραγωγή γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και για την παραγωγή γιαούρτης. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΥΧ», για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού, αναμένεται να καταβληθεί περίπου 1 εκατ. ευρώ. Για την παραγωγή αίγειου γάλακτος, θα καταβληθεί ποσό ύψους 250.000 ευρώ, ενώ για την παραγωγή πρόβειου γάλακτος με προορισμό την παραγωγή τυριού, θα καταβληθεί ποσό ύψους 2,4 εκατ. ευρώ σε 2.500 δικαιούχους.

Τέλος, θα καταβληθεί και η ενίσχυση στα μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ύψους 493.000 ευρώ περίπου.