ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Σύλλογος εργαζομένων αντιδρά στα δημοσιεύματα σχετικά με την επιτήρηση από την ΕΕ

Καταγγέλει οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες - Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και οι πληρωμές στους αγρότες θα γίνονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα
20/06/2024
7' διάβασμα
opekepe-o-syllogos-ergazomenon-antidra-sta-dimosievmata-schetika-me-tin-epitirisi-apo-tin-ee-47403

Δελτίο Τύπου εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο αναφέρεται στα δημοσιεύματα που αφορούν την πρόταση της ΕΕ να μπει ο Οργανισμός σε διαδικασία επιτήρησης.

Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η επιτήρηση ισχύει για όλους τους Οργανισμούς Πληρωμών που λειτουργούν στα διάφορα κράτη μέλη και αφορά μια διαδικασία επίβλεψης από την πλευρά της Ε.Ε. προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες ελλείψεις μπορεί να εντοπιστούν στη λειτουργία τους. «Η Ε.Ε. πρότεινε να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε καθεστώς επιτήρησης, όπως κατά καιρούς έχουν τεθεί και άλλοι ΟΠ σε άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτίες για αυτή την εξέλιξη ήταν το ότι παρατηρήθηκαν αποκλίσεις σε ορισμένα από τα κριτήρια διαπίστευσης, τα οποία σχετίζονται με την επάρκεια σε προσωπικό, τις διαδικασίες ελέγχου αιτήσεων και την εποπτεία που ασκείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε φορείς που τους έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες», αναφέρεται.

Παράλληλα, τονίζεται ότι, στη συνέχεια, ορίζεται «ένας χρονικός ορίζοντας δώδεκα μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες βελτιωτικές ενέργειες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και οι πληρωμές στους αγρότες της χώρας μας θα συνεχίζονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τα διάφορα δημοσιεύματα ως συκοφαντικά, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και ζητούν να ληφθούν μέτρα προκειμένου να σταματήσει να αποτελεί ο Οργανισμός μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.

«Ζητάμε την αυτονόητη στήριξη τόσο της πολιτείας όσο και του αγροτικού κόσμου», καταλήγει το Δελτίο Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζουν να εργάζονται κόντρα στην κινδυνολογία και τα όποια σκιώδη «σενάρια» με μόνο στόχο την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Δελτίου Τύπου:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ
(Π.Σ.Ε. – Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)

Ως προς τα όσα δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) για την ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε καθεστώς επιτήρησης, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως όλοι οι Οργανισμοί Πληρωμών (εφεξής ΟΠ), λειτουργεί με βάση κανονιστικές διατάξεις και κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από την Ε.Ε.. Κάποιες από τις διατάξεις αφορούν και στη συμμόρφωση με τα ονομαζόμενα κριτήρια διαπίστευσης, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορεί ένας ΟΠ να λάβει την απαιτούμενη διαπίστευση και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αγροτικό κόσμο.

Η επιτήρηση ή εποπτεία ορίζεται στους ενωσιακούς κανονισμούς και ισχύει για όλους τους ΟΠ που λειτουργούν στα διάφορα Κράτη Μέλη (εφεξής ΚΜ). Αφορά σε μια διαδικασία επίβλεψης από την πλευρά της Ε.Ε. προκειμένου να διορθωθούν οι εντοπισμένες ελλείψεις στην λειτουργία ενός ΟΠ. Η Ε.Ε. πρότεινε να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε καθεστώς επιτήρησης, όπως κατά καιρούς έχουν τεθεί και άλλοι ΟΠ σε άλλα ΚΜ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτίες για αυτή την εξέλιξη ήταν το ότι παρατηρήθηκαν αποκλίσεις σε ορισμένα από τα κριτήρια διαπίστευσης, τα οποία σχετίζονται με την επάρκεια σε προσωπικό, τις διαδικασίες ελέγχου αιτήσεων και την εποπτεία που ασκείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε φορείς που τους έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες.

Εφόσον λοιπόν η αρμόδια Αρχή Διαπίστευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίσει να εντάξει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση, θα χρειαστεί να καταθέσει στην Ε.Ε ένα σχέδιο δράσης, βασισμένο κυρίως στα σημεία στα οποία παρατηρήθηκαν αποκλίσεις με τα κριτήρια διαπίστευσης. Στη συνέχεια θα δοθεί ένας χρονικός ορίζοντας δώδεκα μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες βελτιωτικές ενέργειες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και οι πληρωμές στους αγρότες της χώρας μας θα συνεχίζονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση τα χρονικά περιθώρια για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διορθώσεις θα είναι ασφυκτικά, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας ή μη ολοκλήρωσης των προτεινόμενων δράσεων, θα αρθεί η διαπίστευση του Οργανισμού με άμεσο επακόλουθο την αδυναμία ολοκλήρωσης των πληρωμών στους Έλληνες αγρότες και επενδυτές. Συνεπώς η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε διαδικασία επιτήρησης σημαίνει ότι εισέρχεται σε μια διαδικασία κατά την οποία δύναται να βελτιώσει τις όποιες αδυναμίες παρατηρούνται και να βγει ενισχυμένος προς όφελος του αγρότη.

Σε αυτό το σημείο, ως εργαζόμενοι σε έναν Φορέα που βάλλεται στα όρια της συκοφαντίας από κέντρα που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες, με δημοσιεύματα που μοναδικό στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ζητάμε να ληφθούν μέτρα και πολιτικές αποφάσεις προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της Ε.Ε και να σταματήσει να αποτελεί μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων. Για μια ακόμα φορά υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως όλοι οι Οργανισμοί Πληρωμών της Ε.Ε. δεν νομοθετεί και δεν είναι υπεύθυνος για τις επιλογές της ΚΑΠ, αλλά εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΚΜ. Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουμε τον Οργανισμό με όλες μας τις δυνάμεις και καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, κάτω από δύσκολες συνθήκες, να εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και με όσα μέσα διαθέτουμε τον αγρότη.

Ζητάμε την αυτονόητη στήριξη τόσο της πολιτείας όσο και του αγροτικού κόσμου έτσι ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε κάθε φορά υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις εκάστοτε κοινοτικές απαιτήσεις και εθνικές αποφάσεις. Αυτή η δύσκολη κατάσταση έχει φέρει σε δυσχερή θέση και σε απόγνωση όχι μόνο το σύνολο του αγροτικού κόσμου αλλά και τους εργαζόμενους στον Οργανισμό. Μακριά από μακιαβελικά σενάρια και κινδυνολογίες συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς ένα κοινό στόχο, αυτόν της ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Ε. – Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.