ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΕΚΕΠΕ: Όταν η εργασιακή δικαιοσύνη περνάει μέσα από εσωκομματικά μπρα ντε φερ

opekepe-ergazomenoi

Πόσο πολιτικά ώριμο κόμμα να καταψηφίζεται η διόρθωση μίας οικονομικής αδικίας που είχε επιβληθεί σε πάνω από 600 εργαζομένους, σε μία Ελλάδα που κλείνει φέτος 10 χρόνια βαθιάς κρίσης; Πόσο πολιτικά ηθικό να καταψηφίζεται η διόρθωση αυτή από τον ίδιο που την είχε προτείνει και εγκρίνει δύο χρόνια πριν, ενόσω βρισκόταν στην εξουσία; Αυτά τα ερωτήματα, δυστυχώς, δεν θα απαντηθούν ακόμα, παρά τις προσπάθειες της «ΥΧ».

Η τροπολογία δεν είναι άλλη από αυτήν που δικαιώνει τους εργαζομένους του ΟΠΕΚΕΠΕ, στους οποίους, επί κυβέρνησης ΝΔ, είχε επιβληθεί μεγαλύτερη μείωση μισθών από αυτήν που όριζαν τα μνημόνια. Στις 21 Ιανουαρίου 2015, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, η τότε διοίκηση του Οργανισμού έλαβε μία γενναία και παράλληλα δίκαιη απόφαση. Είχε προηγηθεί μία –ακόμη– οριζόντια μείωση μισθών. Για κάποιον λόγο, ίσως από λάθος, οι μισθοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ μειώθηκαν ακόμα περισσότερο από όσο όριζε η μνημονιακή ρήτρα. Μέρος των εργαζομένων, αντιδρώντας στην παράλογη αυτή κίνηση, ανέλαβαν δράση και κατέθεσαν προσφυγή, αιτούμενοι την επιβολή της νόμιμης μείωσης, προσφυγή την οποία και κέρδισαν.

Η διοίκηση, επειδή η κινητοποίηση δεν είχε γίνει συλλογικά και η δικαστική απόφαση αφορούσε μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αποφάσισε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και επέκτεινε τη δικαστική απόφαση σε όλο το εργατικό δυναμικό του Οργανισμού, αίροντας τις περαιτέρω μειώσεις μισθών.

Να σημειωθεί ότι η εκάστοτε διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση,  ήτοι, για την επίμαχη περίοδο, τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος, που έλαβε την επίμαχη απόφαση, ήταν ο Γρηγόρης Αποστολάκος και πρώην βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ.

Μέσα στο 2016, επιτροπή ορκωτών λογιστών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατά τη διάρκεια ελέγχου στον Οργανισμό, διαφώνησε με την επέκταση της δικαστικής απόφασης, λέγοντας πως αφορά μόνο τους υπαλλήλους που προσέφυγαν, και αιτήθηκαν να επιστραφούν τα λεφτά στον Οργανισμό, από τους εργαζόμενους στους οποίους είχαν κακώς καταβληθεί. Ξεκίνησε τότε μία προσπάθεια από το νυν ΥΠΑΑΤ να δικαιώσει τόσο τους εργαζομένους, όσο και την παλιά διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε μία τροπολογία, που κατατέθηκε μέσα σε νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού πρώτα πέρασε –ομόφωνα, σημειωτέον– από την αρμόδια Επιτροπή και μετέπειτα πήρε τον δρόμο για την Ολομέλεια.

Και κάπου εδώ ξεκινούν τα περίεργα. Η τροπολογία τελικώς υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου 2017. Προς έκπληξη λίγων, η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών». Προς έκπληξη όμως, πολύ περισσότερων, η Νέα Δημοκρατία, ενώ αρχικά είπε «ναι», μέσα σε λίγη ώρα άλλαξε γνώμη και καταψήφισε την τροπολογία. Η ίδια Νέα Δημοκρατία που στην Επιτροπή την υπερψήφισε. Η ίδια Νέα Δημοκρατία που πριν από δύο χρόνια έδωσε το πράσινο φως στην τότε διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση.

Το σωματείο εργαζομένων του Οργανισμού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ευλόγως ζητά απαντήσεις από το κόμμα, για την αψυχολόγητη αυτή κίνηση πρώτα να υπερψηφίσει και μετέπειτα να καταψηφίσει τη δική της ιδέα που πήρε σάρκα και οστά από μία άλλη κυβέρνηση. Τις ίδιες απαντήσεις αναζήτησε και η «ΥΧ».

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Καραγκούνης, ο άνθρωπος που πρώτα υπερψήφισε και αμέσως μετά καταψήφισε την επίμαχη τροπολογία, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας, και από ένα σημείο και μετά δεν απαντούσε ούτε στις κλήσεις μας. Ελπίζουμε ο φόρτος εργασίας να ήταν απαγορευτικός και να μην υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την κίνηση αυτή. Συνεπώς, τον καλούμε ακόμα και τώρα να μας απαντήσει, με τη δέσμευση της δημοσίευσης.

Ο νυν αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε και δίνοντάς μας το ιστορικό πλαίσιο της υπόθεσης, μας είπε ότι η αλλαγή ψήφου της ΝΔ ήταν ζήτημα… λεπτών. «Το νομοσχέδιο ψηφιζόταν κατ’ άρθρο στην Ολομέλεια. Φτάσαμε λοιπόν στο άρθρο 44, στο οποίο όλοι ψήφισαν “ναι” πλην της Χρυσής Αυγής. Και η ΝΔ “ναι” ψήφισε αρχικά. Μετά από 5-10 λεπτά όμως, επέστρεψε ο κ. Καραγκούνης στην αίθουσα και είπε στον πρόεδρο ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει “όχι” επί του άρθρου. Μπερδεύτηκε; Άλλαξαν γνώμη; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι εξ αρχής δεν ήταν πρωτοβουλία του κ. Αποστολάκου η ερμηνεία της δικαστικής απόφασης κατά τέτοιον τρόπο, είχε το πράσινο φως από το κόμμα».

Κύκλοι της Πειραιώς αναφέρουν στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως επρόκειτο για ένα –ακόμα– εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, πως υπήρχαν προσωπικές διαφορές μεταξύ στελεχών του κόμματος και του κ. Αποστολάκου. Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτής Λακωνίας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, μεγαλώνοντας τη λίστα των αναπάντητων ερωτημάτων σε αυτή την ιστορία.