Οπισθοχώρηση ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την κατακραυγή

✱ Τα σενάρια που εξετάζει κρατούν στον πάγο αγρότες και ΚΥΔ ✱ Σωρεία παραλείψεων, λαθών και αστοχιών αποκάλυψε η πληρωμή της προκαταβολής

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2021, εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ διαχειρίζονται μέχρι στιγμής τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς οι καταγγελίες των παραγωγών περί περικοπών ή απώλειας των επιδοτήσεών τους λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας σε όλην τη χώρα, ενώ στο φως έρχονται και πρωτοφανή κενά στις οδηγίες του Οργανισμού προς τα ΚΥΔ όσον αφορά τις διορθώσεις σφαλμάτων.

Οι αντιδράσεις του κόσμου και οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αθήνα, σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που ασκείται τόσο από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όσο και της αντιπολίτευσης, έχουν θορυβήσει την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει αρχίσει να εξετάζει λύσεις, χωρίς ωστόσο να θέλει να εκτεθεί δημόσια, ειδικά μετά την εμφάνιση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανού, την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, όπου υπερασπίστηκε την έως σήμερα διαχείριση.

Σενάρια

Οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει τόσο από την κατανομή των βοσκοτόπων (για παράδειγμα να επανεξεταστούν τα κριτήρια), όσο και από τους ελέγχους των δηλούμενων ΑΤΑΚ.

Ειδικότερα, όπως μαθαίνουμε, συζητείται το ενδεχόμενο η διασταύρωση των αγροτεμαχίων από την ΕΑΕ 2021 και την ΑΑΔΕ να γίνει τελικά με βάση τον ΑΦΜ του παραγωγού και όχι βάσει του ΑΤΑΚ κάθε αγροτεμαχίου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διορθωθούν πολλά λάθη και θα διασφαλιστεί η ενίσχυση των παραγωγών.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει και ένα επιπλέον σενάριο σχετικά με τη διαφορά που προκύπτει στο άθροισμα των στρεμμάτων που έχουν δηλωθεί στην ΕΑΕ σε σχέση με το Ε9. Εξετάζεται, λοιπόν, η δυνατότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να τίθεται εκτός πληρωμής, ο παραγωγός να πληρώνεται για το μικρότερο σύνολο στρεμμάτων που έχει δηλώσει, είτε αυτό είναι καταχωρημένο στην ΕΑΕ, είτε στην εφορία. Πάντως, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά τις αποφάσεις του Οργανισμού.

Η αντίδραση του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως έχει ξεκινήσει έναν νέο γύρο προβλημάτων. Με δεδομένο ότι έθεσε σε λειτουργία από τις 2 Νοεμβρίου την εφαρμογή Διοικητικών Πράξεων ΕΑΕ 2021, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα ΚΥΔ της χώρας παραμένουν σήμερα ακόμη σε αναμονή, καθώς δεν τους έχουν δοθεί διευκρινίσεις και κατευθυντήριες γραμμές από τον Οργανισμό, γεγονός που έχει παγώσει την όλη διαδικασία.

Αγροτεμάχια

Για «τιμωρητική πολιτική» της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγροτών Σερρών», που έχει κοινοποιήσει επιστολή διαμαρτυρίας σε όλους τους βουλευτές και δημάρχους του νομού. Οι παραγωγοί μιλούν για «σχεδόν ανύπαρκτες επιτρεπτές διορθώσεις, παρά το γεγονός ότι εγκύκλιοι και οδηγίες εκδίδονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδόν πριν από την εκπνοή των ΕΑΕ κάθε έτους», ενώ καταγγέλλουν τις αστοχίες του Οργανισμού.

Όπως σημειώνει ο Συνεταιρισμός, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας ταυτοποίησης της καταχωρημένης στην ΕΑΕ έκτασης του αγροτεμαχίου με την ΑΑΔΕ, πραγματοποίησε έλεγχο με τις εκτάσεις του Ε9 του παραγωγού, ενημερώνοντας την εφαρμογή της ΕΑΕ 2021 λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, «χωρίς όμως να αναπτύξει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας κατά την καταχώρηση των στοιχείων ιδιοκτησίας από τους παραγωγούς».

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, «ο άστοχος μηδενισμός πολλών αγροτεμαχίων από την πληρωμή».

Εθνικό Απόθεμα

Δυσαρέσκεια προκάλεσε και η ΚΥΑ για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος. «Ουσιαστικά, με αυτή την ΚΥΑ απαγορεύεται η μεταβίβαση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ», καταγγέλλουν παραγωγοί, σημειώνοντας ότι πλέον δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Βοσκοτόπια

Την ίδια ώρα, δυναμώνουν οι φωνές των παραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που ζητούν την ανάκληση της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. «Οι αγρότες υπέβαλαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο τις αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση του έτους 2021. Εν συνεχεία, πολλοί εξ αυτών προέβησαν σε επενδύσεις, αγοράζοντας ζώα και ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της προκήρυξης του μέτρου 6.1 (Νέοι Αγρότες) και αυτό αποτελεί προϋπόθεση», σημειώνει η «ΕΝΩΣΗ αγροτών» Ιωαννίνων.

Και συνεχίζει: «Υπεβλήθησαν λοιπόν στα έξοδα για την υποβολή της αίτησης, προχώρησαν σε επενδύσεις, προσδοκώντας να λάβουν ενισχύσεις, δεδομένου ότι πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία προέβλεπε ο νόμος κατά την υποβολή των αιτήσεων. Δυστυχώς όμως στις 5 Οκτωβρίου ήλθε η ΚΥΑ, η οποία τροποποίησε τα κριτήρια, αφήνοντας πολλούς κτηνοτρόφους χωρίς κατανομή βοσκοτόπων, δεδομένου ότι αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Απόθεμα. Αλήθεια, κύριε υπουργέ, πώς είναι δυνατόν ένας αγρότης να υποβάλει αίτηση ενίσχυσης κάτω από κάποιο συγκεκριμένο νομικό καθεστώς και στη συνέχεια η αίτησή του αυτή να αξιολογηθεί με άλλο νομικό καθεστώς;», τονίζουν.

Προβλήματα

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της περασμένης εβδομάδας, τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης συνοψίζονται στα εξής:

✱ Ευρήματα μη επιλεξιμότητας σε αγροτεμάχια που κατά την υποβολή των αιτήσεων ήταν επιλέξιμα, καθώς το υπόβαθρο επικαιροποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

✱ Μη κατανομή ή μειωμένη κατανομή δημόσιων βοσκοτοπικών εκτάσεων λόγω α) απόκλισης στα ευρήματα του επιτόπιου ελέγχου του 2020, β) συμπερίληψης ιδιωτικών εκτάσεων που δηλώθηκαν κατά το έτος κατανομής δικαιωμάτων ΠΕ1 και γ) μειωμένου αριθμού ζώων για τα νεαρά ζώα των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από νέους αγρότες.

✱ Διασταύρωση στοιχείων ιδιοκτησίας με ΑΑΔΕ, με αμφισβητούμενες προδιαγραφές και νέα ευρήματα που έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα πληρωμών. Για παράδειγμα, η μη επιβεβαίωση έκτασης ιδιόκτητων αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ ανά ΑΤΑΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτός ο έλεγχος δεν γινόταν στην καταχώρηση, ενώ υπήρχε ανοχή 3 στρεμμάτων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΕΑΕ ως προς την έκταση ανά ΑΤΑΚ. Στην πληρωμή, όμως, η ανοχή περιορίστηκε στο 1 στρέμμα.

✱ Μηδενισμός του αγροτεμαχίου, όταν η αρόσιμη καλλιέργεια δηλώνεται σε περιοχή Νatura.

✱ Μηδενισμός της έκτασης του αγροτεμαχίου που εντοπίζεται εντός βοσκοτοπικών περιοχών με συντελεστή επιλεξιμότητας (pef) μηδέν.