Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Όψιμος ο φετινός τρύγος στην Πιερία

13.10.2023
1' διάβασμα
opsimos-o-fetinos-trygos-stin-pieria-303677

Tου Δημήτρη Ρουκά M.Sc. Τέχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π. Ε. Πιερίας

«Όλα συγκλίνουν ότι η Κλιματική Αλλαγή καθυστέρησε για φέτος τον τρύγο. Οι ασταθείς και σε πολλές περιπτώσεις ακραίες καιρικές συνθήκες οδήγησε την Πιερίας να μπει στον τρύγος αρκετά όψιμα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Τα σκαμμπανεβάσματα των καιρικών συνθηκών έφεραν τον φετινό τρύγο (2023) να εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις της Άνοιξης και του Ιουνίου, δημιούργησαν συνθήκες ασθενειών, κυρίως περονόσπορο, όπου οι παραγωγοί κλήθηκαν να τις αντιμετωπίσουν. Οι μεγάλοι καύσωνες του Ιουλίου και Αυγούστου και τέλος οι βροχοπτώσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου εμπόδισαν και καθυστερούσαν τα σταφύλια να ολοκληρώσουν τον φυσιολογικό κύκλο ωρίμανση τους (ανεβάσουν τους βαθμούς τους) και πήγε πίσω τη χρονιά. Ευτυχώς το «φθινοπωρινό καλοκαίρι» των τελευταίων ημερών βοήθησε στην περαιτέρω ωρίμανση των σταφυλιών και οδήγησε να έχουμε μιας πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών για τρύγο. Η Πιερία βρισκόμαστε σχεδόν στα τελειώματα του φετινού τρύγου και η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί μειωμένη.

Ο τρύγος αποτελεί το αποκορύφωμα του αμπελουργικού κύκλου, αποτέλεσμα της προσπάθειας και του μόχθου μιας ολόκληρης χρονιάς. Οι παραγόμενοι οίνοι της Πιερίας βασίζονται σε ελληνικές αλλά και σε διεθνείς αμπελοοινικές ποικιλίες όπου το μεράκι και η γνώση των αμποελουργών –οινοποιών της, μετατρέπουν το φυσικό χυμό των σταφυλιών στους επώνυμους ποιοτικούς Πιερικούς Οίνους.

Ας ξεκινήσουν οι ζυμώσεις για να παράγουμε και φέτος τους εκλεκτούς επώνυμους ποιοτικούς Πιερικούς Οίνους.

Καλή οινοποίηση.

Και φέτος απολαμβάνουμε τους Πιερικούς Οίνους»

ΓΡΑΦΕΙ: