«Ώρα μηδέν» για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τα μέτρα και οι δράσεις του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), καθώς και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσιάστηκαν ανά περιφερειακή ενότητα σε τρεις διαδοχικές ημερίδες, σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αχαΐα. Οι ημερίδες είχαν τη μορφή δημόσιου διαλόγου με τη συμμετοχή και την ανταλλαγή απόψεων του συνόλου των κοινωνικών εταίρων για την εξειδίκευση των έργων και των δράσεων.

Στόχος του Σχεδίου είναι ο προσδιορισμός και η ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Για τον σκοπό αυτόν, στο πλαίσιο της μελέτης και σε συμφωνία με τις προδιαγραφές της ΥΑ11258/2017, πραγματοποιήθηκε ανάλυση τάσεων για τις κυριότερες κλιματικές μεταβλητές, με βάση κλιματικές προβολές από διεθνώς αναγνωρισμένα περιοχικά κλιματικά μοντέλα (RCMs), και σε χωρική ανάλυση 12,5km x 12,5km.

Κλιματικές επιπτώσεις

Οι κλιματικές επιπτώσεις που αναμένονται στον τομέα της γεωργίας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επηρεάζει κυρίως τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, η επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, η αύξηση της έντασης και συχνότητας πλημμυρικών φαινομένων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, όσον αφορά τις παράκτιες γεωργικές εκτάσεις.

Για τα δάση αναμένεται αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών λόγω συνδυασμού αύξησης της θερμοκρασίας και μείωσης των βροχοπτώσεων, επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας, αύξηση εκδήλωσης ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αύξηση του αριθμού ημερών με ακραίες υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνες).

Στην αλιεία και στις υδατοκαλλιέργειες, εκτιμάται αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας του νερού, αύξηση εκδήλωσης ισχυρών ανέμων, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές ζημιές τόσο σε αλιευτικά σκάφη και σε πλωτούς κλωβούς όσο και σε παράκτιες εγκαταστάσεις εκτροφής ιχθύων και μυδιών.

Σημαντικό πλήγμα αναμένεται και για τους υδάτινους πόρους, που λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας αυξάνεται το φαινόμενο της εξατμισοδιαπνοής. Επίσης, προβλέπεται μείωση των κατακρημνισμάτων (βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις), επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας, αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων και της συχνότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη επιφανειακή απορροή, τη μειωμένη δυνατότητα κατείσδυσης και, ως εκ τούτου, την περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης νερού.

«Η παραγωγή θα φθίνει»

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, στον Πύργο, το κλίμα αλλάζει, γεγονός που όχι μόνο το επισημαίνουν οι επιστήμονες, αλλά και το παρατηρούν στην πράξη οι αγρότες. «Η άνοδος των θερμοκρασιών δεν επιτρέπει στις καλλιέργειες να συσσωρεύουν αρκετό βιολογικό υλικό, με αποτέλεσμα και η παραγωγή να φθίνει και η ποιότητα να υποφέρει».

Ο αντιπεριφερειάρχης εστίασε κυρίως στο βασικό στοιχείο της αγροτικής παραγωγής που είναι η άρδευση, τονίζοντας πως η βελτίωση της απόδοσης της άρδευσης είναι σημαντική, μέσα από τη συλλογή του νερού της βροχής, τη στοχευμένη χρήση του αρδευτικού ύδατος (π.χ. στάγδην άρδευση), αλλά και την επιλογή νέων ή παλαιών ποικιλιών πιο ανθεκτικών στην ξηρασία.

«Οι αγρότες πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παραδοσιακές ημερομηνίες σποράς, εφαρμογής φυτοφαρμάκων ή συλλογής. Να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες χρησιμοποιώντας όλο το διαθέσιμο γενετικό υπόβαθρο, ακόμα και ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί με γενετική μηχανική. Να αναπροσαρμόσουν την άμυνα απέναντι σε εχθρούς και ασθένειες στις καινούργιες συνθήκες, χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Να χρησιμοποιούν το νερό πιο αποτελεσματικά με φειδώ, αποθηκεύοντας νερό της βροχής όπου είναι δυνατόν. Να βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, π.χ. με χλωρή λίπανση, ώστε να αυξάνεται η οργανική ουσία που επιτρέπει στο έδαφος να συγκρατεί περισσότερη υγρασία. Οι αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν αυξάνοντας τις αρδευόμενες εκτάσεις και αλλάζοντας καλλιέργειες ή ποικιλίες. Πρέπει να επιλέγουν είδη και ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στα ξηρά και θερμά καλοκαίρια».

Στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της έξυπνης εξειδίκευσης των μέτρων και των δράσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω συνέργεια και συνεργασία όλων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρίσεων.

Αίτημα παραχώρησης περιοχής Κουνουπελίου

Την παραχώρηση της περιοχής Κουνουπελίου ζητά με αίτημα που κατέθεσε προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής. Για τις λεπτομέρειες της παραχώρησης έγινε ήδη μία πρώτη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με στελέχη της ΕΤΑΔ και πλέον το αίτημα βρίσκεται προς επεξεργασία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, η εν λόγω περιοχή έχει εγκαταλειφθεί και έχει μετατραπεί σε κέντρο ανομίας και παραβατικότητας, προκαλώντας σοβαρό θέμα ασφάλειας για την περιοχή. Η επένδυση που προτείνεται θα επιφέρει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, με νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, αλλάζοντας όλη την εικόνα του τόπου.

Θα διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου και αντιπυρικών ζωνών, αλλά και για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού.