«Ορεινή Ανθεκτικότητα»: Νέα ΟΧΕ για την ενιαία ανάπτυξη της ορεινής Αχαΐας

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) «Ορεινή Ανθεκτικότητα», που αφορά τους δήμους Καλαβρύτων, Αιγιαλείας και Ερυμάνθου και η οποία για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τους ορεινούς όγκους της Αχαΐας ως ενότητα, στοχεύοντας στην ενιαία ανάπτυξη της ορεινής ζώνης, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, καθώς μία από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στην ΟΧΕ είναι η δημιουργία τοπικού σήματος των αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται εντός της περιοχής του Γεωπάρκου Χελμού – Βουραϊκού. Επίσης, σχεδιάζεται η καθιέρωση φεστιβάλ τοπικών προϊόντων. Η Αιγιάλεια μέσα από τον τρύγο θα προβάλλει την εξαίσια παραγωγή τοπικών οίνων, σταφίδας και εσπεριδοειδών, τα Καλάβρυτα θα αναδεικνύουν τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα (φέτα-γιαούρτι-τυριά), όσπρια και ξηρούς καρπούς και ο Ερύμανθος θα προβάλλει το λάδι και τις ελιές του.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επεσήμανε πως η ΟΧΕ έχει κεντρικό άξονα την ενίσχυση των ορεινών όγκων της Αχαΐας, με στόχο τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανάδειξη ενός πανέμορφου τόπου, που έχει τις προδιαγραφές να αποτελέσει πόλο έλξης για όλες τις εποχές του χρόνου. Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι η «Ορεινή Ανθεκτικότητα» ήταν η πρώτη ΟΧΕ που εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ευχαριστώντας τους δήμους «για την εμπιστοσύνη, την καθοριστική συμβολή τους και την κοινή πίστη σε ένα όραμα που πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει πράξη». Πρόσθεσε ότι οι δήμοι θα αναλάβουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς και εξήγησε ότι οι δικές τους ιδέες, προτάσεις και προτεραιότητες κυριαρχούν στον σχεδιασμό.
Το σχέδιο δράσης δομείται πάνω σε τρεις κύριους στρατηγικούς στόχους: Την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών και τη διατήρηση κοινωνικής συνοχής, τη διατήρηση και ανάδειξη του Φυσικού Πολιτιστικού και Αρχιτεκτονικού Αποθέματος και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, καθώς και τη βελτίωση φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας και οργάνωσης υποδομών και υπηρεσιών με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει πάνω από τουλάχιστον 27 έργα και δράσεις, ορισμένα εκ των οποίων είναι διαδημοτικά, με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ, που αγγίζει σχεδόν κάθε σημείο, κάθε μονοπάτι και κάθε οικισμό.
Παρουσιάζοντας τη δομή και το σκεπτικό της νέας ΟΧΕ, μέσα από συγκεκριμένα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτή, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα για τις δράσεις αναβάθμισης που σχεδιάζονται να γίνουν σε τουριστικούς πόλους, όπως στο ιστορικό κέντρο του Αιγίου, στους οικιστικούς – τουριστικούς πόλους στην Τριταία, αλλά και στους ορεινούς οικισμούς Αροανίας, σημεία που προβλέπονται αναπλάσεις οδών, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ανάδειξη σημείων ενδιαφέροντος. Επίσης, εντός της νέας ΟΧΕ προβλέπονται δράσεις για τη διεύρυνση της περιόδου λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, όπως και για την αναβάθμιση της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας Agrexa.