ΟΣΔΕ 2022: Τώρα ζητάνε και τα ρέστα

✱ «Ματώσαµε φέτος εξαιτίας της εφαρµογής» ✱ Να παρέµβει άµεσα ο υπουργός ζητούν τα ΚΥΔ

Τον λογαριασμό για υπηρεσίες που δεν παρείχε στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ 2022 ζητά από τα συμβαλλόμενα ΚΥΔ η εταιρεία COGNITERA A.E., όπως καταγγέλλουν στην «ΥΧ» ΚΥΔ που καλούνται έως το τέλος του μήνα να καταβάλουν χρηματικό ποσό με βάση το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που έλαβαν.

Όπως τονίζουν, εκτός από τις «ανύπαρκτες υπηρεσίες», η εφαρμογή από την αρχή δεν λειτούργησε σωστά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα και κενά, δεν παρείχε εργαλεία απαραίτητα για τη διεκπεραίωση των δηλώσεων και έβριθε λαθών.

Ήδη, κάποια ΚΥΔ απάντησαν γραπτώς στην εταιρεία ότι δεν αποδέχονται την τιμολόγηση, καταγγέλλοντας τη σύμβαση, άλλα ενημέρωσαν σχετικά και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ μαζικά θα αποστείλουν επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, για να παρέμβει άμεσα.

 

Ανύπαρκτες υπηρεσίες

«Ποιες υπηρεσίες ακριβώς τιμολόγησαν;» αναρωτιέται η Ηρώ Τσιτσίνια, εκπρόσωπος ΚΥΔ στη Θεσσαλονίκη, που τον περασμένο Απρίλιο υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την COGNITERA. «Η εκπαίδευση και η υποστήριξη που παρείχε η εταιρεία ήταν ίδια για όλους, δηλαδή για συμβαλλόμενα και μη συμβαλλόμενα ΚΥΔ. Επιπλέον, η εταιρεία δεν παρείχε ούτε αυτόματες επιπρόσθετες αναφορές, ούτε σύστημα διαχείρισης πελατών», σημειώνει και υπενθυμίζει τα λάθη της εφαρμογής και τα ελλιπή εργαλεία που κατέστησαν δύσκολη την υποβολή των δηλώσεων.

«Πραγματικά, ματώσαμε φέτος για να βγάλουμε εις πέρας το έργο, με μία μη λειτουργική εφαρμογή στην έναρξη, με λάθη που δυσκόλευαν το έργο μας, με ελλιπή εργαλεία και με μη έγκαιρη ανάρτηση διασταυρωτικών ελέγχων», τονίζει.

Η ίδια εξηγεί ότι όλα τα ΚΥΔ φέτος εργάστηκαν νυχθημερόν και κάτω από αντίξοες συνθήκες εξαιτίας όλων αυτών των δυσλειτουργιών και ελλείψεων, αφενός γιατί είναι επαγγελματίες και αφετέρου γιατί προέχει ο δικαιούχος παραγωγός.

Τιμοκατάλογος

Όπως εξάλλου η ίδια αναφέρει στην επιστολή της προς την εταιρεία, επικαλούμενη όλα τα παραπάνω, «θεωρούμε ότι το να απαιτείται αποπληρωμή των 3 ευρώ ανά δήλωση είναι ουτοπία».

Πράγματι, και σύμφωνα με τη σύμβαση, ένα συμβαλλόμενο ΚΥΔ καλείται να καταβάλει «το ποσό των 3 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ ανά οριστικοποιημένη αίτηση παραγωγού, δηλαδή ΕΑΕ, η οποία θα έχει λάβει επίσημο αριθμό πρωτοκόλλου από την πλατφόρμα υποβολής». Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε αναδείξει από τον περασμένο Απρίλιο η «ΥΧ».

Στους όρους της σύμβασης αναφέρεται επιπλέον ότι «η τιμολόγηση θα λαμβάνει χώρα μηνιαίως, αρχής γενομένης της έναρξης της συλλογής των ΕΑΕ και μέχρι την οριστική ολοκλήρωση της διαδικασίας». Όπως όμως αποκαλύπτουν τα συμβαλλόμενα ΚΥΔ, η εταιρεία δεν τήρησε ούτε αυτόν τον όρο.

Ενός κακού…

Ήταν αργά το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν με κοινό δελτίο Τύπου τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωναν ότι «είναι διαθέσιμη στο gov.gr η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022». Όπως υπογράμμιζαν, «όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, με αμεσότητα, ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς επιβαρύνσεις». Πράγματι, ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση για τον αγροτικό τομέα η αξιοποίηση του δημόσιου υπολογιστικού νέφους.

Ωστόσο, όσα ακολούθησαν δεν ανταποκρίθηκαν στις εξαγγελίες και τις προσδοκίες. Δύο εβδομάδες μετά, αποδείχθηκε ότι η διαδικασία όχι μόνο δεν είναι δωρεάν (δηλαδή χωρίς επιβαρύνσεις), αφού το κάθε ΚΥΔ πρέπει να πληρώνει αντίτιμο εφόσον υπογράψει με την εταιρεία, ούτε όμως άμεση και γρήγορη, αφού το σύστημα ακόμα φόρτωνε γεωχωρικά επίπεδα (layers). Έφτασε ο Μάιος, με τα προβλήματα να συνεχίζονται. Τα ΚΥΔ τότε αντιδρούν και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

«Δεν είναι υποχρεωτικό»

Στις 10 Μαΐου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και δεσμεύτηκε ότι «σε τρεις ημέρες δεν θα υπάρχει κανείς να πει τίποτα». Απαντώντας, δε, σε ερώτηση της «ΥΧ» για την αμοιβή της εταιρείας, σημείωσε, μεταξύ άλλων πως «3 ευρώ δεν δίνει κανένας πουθενά και υπάρχει και η ελεύθερη αγορά. Όποιο ΚΥΔ θέλει να έχει μια κάλυψη πληροφοριακού συστήματος καλύτερη, μπορεί να πάει να πληρώσει και 1 ευρώ και 50 ευρώ. Άλλο αυτό και άλλο να υποχρεώνω κάποιον να πάει να πληρώσει».

Δυστυχώς, σε τρεις ημέρες τα προβλήματα δεν αποκαταστάθηκαν. Οι ελλείψεις στην εφαρμογή παρέμειναν, με τις διορθώσεις να γίνονται ανά εβδομάδα και, σύμφωνα με πολλά ΚΥΔ, με την παρέμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, πολλές βελτιώσεις έγιναν χάρη στη συνδρομή των ίδιων των ΚΥΔ που, με την εμπειρία ετών, υποδείκνυαν λύσεις στην εταιρεία, όταν ήταν εφικτό, αφού από το ρεπορτάζ γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία τόσο με την εταιρεία όσο και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν δυσχερής.

Ακόμα και όταν ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων (καταληκτική ημερομηνία), ένας νέος γύρος προβλημάτων ξεκίνησε. Αρκεί να θυμηθούμε ότι τον Αύγουστο εκτοξεύτηκε ο αριθμός των επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων με τον νέο διασταυρωτικό έλεγχο, άνοιξε η διαδικασία για την καταχώριση των αγροτεμαχίων των δικαιούχων της Βιολογικής, αλλά… χειροκίνητα, και μετά την προσθήκη του layer «πολύγωνα κτηματολογίου» πολλές αγροτικές εκτάσεις εμφανίστηκαν ξαφνικά ως δημόσιες.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν στην «ΥΧ» ΚΥΔ, είχε αφαιρεθεί ακόμα και από τα συμβαλλόμενα η δυνατότητα να αντλούν αρχείο xml με τα δεδομένα μίας αίτησης, το οποίο χρησιμοποιούσαν σε άλλες εφαρμογές που είχαν ήδη πληρώσει για το ΠΑΑ. «Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά αχρηστεύτηκαν οι υπάρχουσες εφαρμογές που μας ήταν απαραίτητες, και μας επιφόρτισαν με επιπλέον κόστος εργασίας για χειροκίνητο έλεγχο δεσμεύσεων στα προγράμματα», σημειώνει άλλος εκπρόσωπος ΚΥΔ (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Παρέμβαση Γεωργαντά

Τα ΚΥΔ, που υπέγραψαν σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία και καλούνται τώρα να πληρώσουν για υπηρεσίες που ουδέποτε έλαβαν, ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά.

Χαρακτηρίζουν «ανέντιμη», «θρασύτατη» και «τιμωρητική» τη στάση της εταιρείας απέναντί τους και καλούν τους αρμοδίους να τηρήσουν τον λόγο τους. Μεταξύ αυτών, και σημαίνοντα πρόσωπα πίσω από την Cognitera, που σε τηλεδιάσκεψη δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπάρχει τιμολόγηση για υπηρεσίες που δεν παρέχονται, όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» η κα Τσιτσίνια.