ΟΣΔΕ 2023: Στις 95.564 οι αιτήσεις που οριστικοποιήθηκαν – Την ερχόμενη εβδομάδα οι λεπτομέρειες για τα οικολογικά σχήματα

Απολογητικός ο Οργανισμός για τα λάθη της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ

Ενας σκιώδης κύκλος φαίνεται να κλείνει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να παραδέχεται τα προβλήματα που προκλήθηκαν τους τελευταίους μήνες με το ΟΣΔΕ 2022 και να μιλά για μια «νέα αρχή μαζί με τους αγρότες».

Πράγματι, και, όπως είχε επισημάνει η «ΥΧ», με την ανάληψη των καθηκόντων της η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κατάφερε μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες να εκκινήσει μία διαδικασία σε σχέση με το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2021-2027 που καθυστερούσε για μήνες (Εφαρμοστικές). Οι εκλογές έφεραν νέα πρόσωπα στο ΥΠΑΑΤ, με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανασυνταγμένη ήδη, να είναι έτοιμη να κλείσει τον κύκλο των εγκυκλίων. Έτσι, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ο Οργανισμός θα εκδώσει:

✱ Την εγκύκλιο οδηγιών σχετικά με τα Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes).
✱ Τη σχετική εγκύκλιο για τα Συνδεδεμένα Καθεστώτα.

ΕΑΕ 2023

Όσον αφορά το ΟΣΔΕ 2023, συνεχίζεται η υποβολή των δηλώσεων, αλλά με αργό ρυθμό. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιουλίου, στο σύστημα καταχώρισης της ΕΑΕ 2023, το οποίο βρίσκεται στο gov.gr, είχαν οριστικοποιηθεί 95.564 δηλώσεις-αιτήσεις. Η εγκύκλιος για το ΟΣΔΕ 2023 που αναμένεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό, να εκδοθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιουλίου, πρόκειται να βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς και τα ΚΥΔ.

«Υπήρξαν προβλήματα»

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας μια νέα αρχή, προχωρά μαζί με τους αγρότες στην εποχή της νέας ΚΑΠ 2023-2027» δεσμεύεται η διοίκηση του Οργανισμού, λίγα 24ωρα μετά την παραδοχή… ότι τα πράγματα δεν είχαν πάει καλά το τελευταίο διάστημα.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις δυσκολίες και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια με ίδια μέσα, προκειμένου να διορθώσει τα περισσότερα προβλήματα του προηγούμενου διαστήματος, τα οποία ταλαιπώρησαν τους δικαιούχους παραγωγούς και θα συνεχίσει απρόσκοπτα για την επίτευξη του σκοπού αυτού», υπογράμμιζε ο Οργανισμός στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη 11 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών της ΕΑΕ 2022, σημειώνοντας εκ νέου εμφατικά: «Αναγνωρίζοντας τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν στο πρόσφατο παρελθόν, κάνουμε μια νέα αρχή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια».

Πληρωμές

Με αυτή την ανακοίνωση, η διοίκηση ενημέρωνε τους παραγωγούς ότι το διάστημα από τις 30 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκκαθάριση, η εξόφληση και η πίστωση των αναλογούντων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, συνολικού ποσού 197.510.940,81 ευρώ για καθεστώτα της ΕΑΕ 2022 και αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

Να σημειώσουμε πως την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός από τις εγκυκλίους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να ανακοινώσει τις προθεσμίες κατά τη διάρκεια των οποίων οι δικαιούχοι των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων θα μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανείς προσφυγές. «Επιπλέον, οι παραγωγοί διαρκώς και χωρίς χρονικό περιορισμό, για τα καθεστώτα που λαμβάνουν σε τακτική βάση ενισχύσεις, έχουν το δικαίωμα με την υποβολή ενστάσεων και διοικητικών πράξεων να αιτηθούν διορθώσεις, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων να λαμβάνουν το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται», επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι όσοι δικαιούχοι παραγωγοί δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία πληρωμή, θα υπάρξει η δυνατότητα νέας συμπληρωματικής πληρωμής, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που εκκρεμούν και της αξιολόγησής τους, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τη 15η Οκτωβρίου 2023.