ΟΣΔΕ 2021: Ριζική αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα – Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν πλέον για την προθεσμία συλλογής των δηλώσεων

Νέα δεδομένα έρχονται να προστεθούν όχι μόνο στο κρίσιμο θέμα του φετινού ΟΣΔΕ, αλλά και των επόμενων ετών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πλέον τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ορίζουν εκείνα την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού 2021/540, που δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η πείρα έχει δείξει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη όσον αφορά τον καθορισμό των καταληκτικών ημερομηνιών για την υποβολή της ενιαίας αίτησης […], προκειμένου να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι ειδικές περιστάσεις τους και ιδίως οι μεταβαλλόμενες κλιματικές και καιρικές συνθήκες».

Η πείρα πράγματι έχει δείξει ότι για τέσσερις χρονιές, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάστηκε να επεκτείνει με ειδικό Εκτελεστικό Κανονισμό την προθεσμία της 15ης Μαΐου κατά έναν μήνα, μέχρι δηλαδή τη 16η Ιουνίου, απαντώντας σε σχετικά αιτήματα κρατών-μελών της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι από φέτος το μπαλάκι των ευθυνών μετατίθεται αποκλειστικά στα κράτη-μέλη. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται, διότι σύμφωνα με τον «άγραφο νόμο», η ελευθερία συνεπάγεται ευθύνη, και αυτό ισχύει στο ακέραιο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ανάληψη ευθύνης

Η ριζική αυτή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα του ΟΣΔΕ σημαίνει επί της ουσίας ότι, πλέον, τα κράτη-μέλη, χωρίς την ασφαλιστική δικλείδα της καταληκτικής ημερομηνίας που έθετε μέχρι σήμερα το κοινοτικό πλαίσιο και που έφτανε το αργότερο μέχρι τη 16η Ιουνίου, εφόσον η Κομισιόν έδινε παράταση, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να είναι σε θέση να πληρώσουν την προκαταβολή του 50% των ενισχύσεων στους παραγωγούς στα μέσα Οκτωβρίου.

Αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο το ιδιαίτερα σύνθετο έργο της ορθής συλλογής των 650.000 δηλώσεων στην Ελλάδα, αλλά και μια δαιδαλώδη διαδικασία τουλάχιστον 15 διοικητικών πράξεων που αφορούν διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τις πληρωμές.

Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με πηγές της «ΥΧ», στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενέδωσαν μεν στις πιέσεις των κρατών-μελών για ευελιξία όσον αφορά την καταληκτική ημερομηνία της συλλογής των δηλώσεων, αλλά φοβούνται για τυχόν επιπτώσεις στις πληρωμές των παραγωγών από αστοχίες και καθυστερήσεις των «ελεύθερων» πια εθνικών διοικήσεων. Γι’ αυτό και άτυπα συστήνουν στα κράτη-μέλη η προθεσμία να μην οριστεί πέραν της 15ης Ιουνίου.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, εν μέσω και του θολού τοπίου σε σχέση με την πιστοποίηση και τη λειτουργία του πλαισίου υποβοήθησης για το φετινό ΟΣΔΕ, εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγοί και εκατοντάδες Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων αγωνιούν για την έναρξη του έργου. Δεν γνώριζαν, βέβαια, μέχρι σήμερα, ότι τους οφείλεται μία απάντηση όχι μόνο για την έναρξη, αλλά και για τη λήξη του έργου.