Όσπρια: Μέτρια η χρονιά για τη φακή, καλύτερη η εικόνα για το ρεβίθι

Με σημείο αναφοράς τη συλλογή της φακής, ξεκινάει και ο αλωνισμός των οσπρίων, ο οποίος θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι ανάλογα με το είδος και την ποικιλία της συγκομιδής. Τα όσπρια με τις δικές τους ιδιότητες αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του ανθρώπου και ειδικά την τρέχουσα περίοδο η ζήτησή τους αυξάνεται.
Μπορεί οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας να ευνοούν την καλλιέργεια των οσπρίων, όμως αυτό δεν αντανακλάται και στις αντίστοιχες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό των οσπρίων είναι εισαγόμενο και πολλές φορές διακινείται ως ελληνικό.
Παρ’ όλα αυτά, η μέχρι τώρα πρακτική έχει δείξει ότι τα όσπρια, με την περιβαλλοντική τους ιδιότητα λόγω της δέσμευσης του αζώτου στις ρίζες τους, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του περιβάλλοντος, μέσα από τις ορθές γεωργικές πρακτικές. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Νίκος Γούσιος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ενιπέας» Φαρσάλων.
Ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στον τομέα των οσπρίων και των σιτηρών και μέσα από την ορθολογική διαχείριση προσπαθεί να παράγει προϊόντα με ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις εισροές. «Με την εναλλαγή των καλλιεργειών οσπρίων και σιτηρών έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε το άζωτο πάνω από 30%, αυξάνοντας παράλληλα την οργανική ουσία στο έδαφος», υποστηρίζει ο κ. Γούσιος.
Σε ό,τι αφορά τη συλλογή της φακής, κάνει λόγο για μία μέτρια χρονιά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν, αλλά και της πρόσφατης χαλαζόπτωσης. «Οι μέσες αποδόσεις κυμάνθηκαν από 100 έως 150 κιλά το στρέμμα για τις ξερικές καλλιέργειες, ενώ για τις ποτιστικές φτάσαμε ακόμα και τα 250 κιλά το στρέμμα».
Σε ό,τι αφορά το ρεβίθι, μας είπε ότι η εικόνα που παρουσιάζουν είναι καλύτερη, αλλά η συλλογή θα είναι όψιμη και θα ξεκινήσει μετά από περίπου 20 ημέρες. Για το θέμα των τιμών, υποστήριξε ότι στόχος είναι να ξεπεράσει το 1,10 ευρώ στις φακές για τον παραγωγό, «λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο», αφήνοντας ανοιχτή την τιμή για το ρεβίθι.
Σταθερή η ποικιλία φακής «Σάμος»
Στην εναλλαγή σιτηρών με όσπρια αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Ζιγκερίδης, παραγωγός από τον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος κάνει λόγο για μία μέτρια χρονιά για τις φακές, λόγω των βροχοπτώσεων, με αποδόσεις που μεσοσταθμικά κυμαίνονται στα 100 κιλά το στρέμμα. «Καλλιεργώ την ποικιλία ‘‘Σάμος’’ και προσπαθώ μέσα από την εναλλαγή με την καλλιέργεια των σιτηρών να μειώσω τις εισροές και, παράλληλα, να βελτιώσω τη γονιμότητα των εδαφών.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, τα μείωσα κατά 60% και κατάφερα για το κριθάρι να έχω 650 κιλά το στρέμμα παραγωγή, 350 στο σκληρό σιτάρι και 450 κιλά στη βρώμη». Ο ίδιος καλλιεργεί και ρεβίθια, των οποίων η συλλογή θα ξεκινήσει μετά από 20 ημέρες.
Πράσινο ακόμα το ρεβίθι στην Εύβοια
Για σταθερή παραγωγή της τρέχουσας περιόδου κάνει λόγο ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός οσπρίων από το Μαντούδι Ευβοίας. «Οι βροχές δεν επηρέασαν σε μεγάλο ποσοστό τις φακές και οι αποδόσεις που βλέπουμε στη συγκομιδή κυμαίνονται από 120 έως 150 κιλά το στρέμμα». Εκείνο που προβληματίζει τον κ. Λάμπου είναι το πρασίνισμα του ρεβιθιού που, λόγω της οψιμότητάς του, δείχνει να πηγαίνει πίσω η συλλογή.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν σε έναν βαθμό την παραγωγή και την ποιότητά του, αλλά «τα αποτελέσματα θα φανούν μετά από περίπου 20 ημέρες που θα ξεκινήσουν τη συλλογή του», είπε. Όσον αφορά το ζήτημα της εμπορίας του προϊόντος του, αλλά και των τιμών, ο κ. Λάμπρου είπε: «Καλλιεργώ πάνω από 150 στρέμματα τον χρόνο και για μένα αποτελούν ένα μέρος του εισοδήματός μου. Η τιμή που εισέπραξα την προηγούμενη χρονιά για τα όσπρια κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στα 2 ευρώ το κιλό».
Ο ίδιος μας εξήγησε ότι στα όσπριά του εφαρμόζει παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής, σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική με σύστημα ιχνηλασιμότητας, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι πρακτικές αυτές με βοηθούν να αναδείξω το προϊόν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στις αγορές, ενώ χάρη σε αυτές έχω και καλύτερα αποτελέσματα», καταλήγει ο κ. Λάμπρου.
Βιολογική καλλιέργειαΕυχαριστημένος με την καλλιέργεια των οσπρίων δείχνει να είναι και ο Ηρακλής Γεωργόγλου από τα Σέρβια Κοζάνης. Όπως ο ίδιος μας είπε, καλλιεργεί φακές και ρεβίθια με βιολογικό τρόπο παραγωγής και τα εναλλάσσει με σιτηρά. Οι αποδόσεις της φακής για την τρέχουσα περίοδο κυμάνθηκαν περίπου μεσοσταθμικά στα 110 κιλά το στρέμμα. «Το ρεβίθι δεν έχει ακόμα συλλεχθεί και αναμένουμε το επόμενο διάστημα και τις δικές του αποδόσεις. Σε ό,τι αφορά το σιτάρι, το οποίο καλλιεργήσαμε μετά από βιολογική καλλιέργεια φακής πέρυσι οι αποδόσεις του έφτασαν τα 450 κιλά το στρέμμα χωρίς να υστερεί από αυτό των συμβατικών», επισήμανε ο κ. Λάμπρου. |