Ουγγαρία: Στα χέρια των κερδοσκόπων περνάει η αγροτική γη

Βαρύτατες κατηγορίες για τη συντηρητική κυβέρνηση Ορμπάν

ouggaria-orban
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τουλάχιστον 350 εκατομμύρια στρέμματα γης, σε 66 χώρες, έχουν περάσει σε ξένη ιδιοκτησία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Grain, που εδρεύει στη Βαρκελώνη.

Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη συζήτηση για τους ξένους επενδυτές, που αποκτούν και εκμεταλλεύονται τη γη, με στόχο το κέρδος από αγροτικές δραστηριότητες, δίχως να μέλλονται για τα συμφέροντα των τοπικών κοινοτήτων –και ιδίως των μικροκαλλιεργητών– ή την προστασία του περιβάλλοντος.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Άρθρο της Ουγγαρέζας βουλευτή, Rebeka Szabo, στον διαδικτυακό τόπο αυστριακού εκπαιδευτικού ιδρύματος που ανήκει στην παράταξη των Αυστριακών Πράσινων, κατονομάζει αρκετές τέτοιες πρακτικές υφαρπαγής γης σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά στέκεται στην περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου το φαινόμενο έχει αποκτήσει νέες εκφάνσεις και μπορεί να συσχετιστεί με τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Ανάμεσα σε κράτη όπως η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σερβία, όπου οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις και ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, το παράδειγμα της Ουγγαρίας ξεχωρίζει

Διαβάστε αναλυτικά για το ΘΕΜΑ στην «Ύπαιθρο Χώρα» που κυκλοφορεί
-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress