Ουγκάντα: Οι αγρότες χρησιμοποιούν σκουλήκια για την παραγωγή λιπάσματος

Καλή εναλλακτική οι προνύμφες της μαύρης μύγας στρατιωτών (BSFL)

Πιεσμένοι από τις παγκόσμιες ελλείψεις λιπασμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι αγρότες στην Ουγκάντα προσανατολίζονται σε έναν έξυπνο εναλλακτικό τρόπο λίπανσης των χωραφιών τους: τα σκουλήκια!

Η διαδικασία παραγωγής λιπάσματος γίνεται με τη χρήση ενός συγκεκριμένου είδους σκουληκιού και είναι αρκετά απλή. Πρόκειται για τις προνύμφες της μαύρης μύγας στρατιωτών (BSFL), οι οποίες τοποθετούνται σε μεγάλες δεξαμενές γεμάτες με υπολείμματα τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση για να μαλακώσουν. Σε αυτό το σημείο, τα σκουλήκια «πιάνουν δουλειά», καταναλώνοντας τα απόβλητα σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας και κάνοντας την απαιτούμενη μετατροπή των οργανικών αποβλήτων. Στη συνέχεια, τα περιττώματά τους, εντός των οποίων εκκρίνονται τα θρεπτικά στοιχεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.

Όπως γράφει το Modern Farmer, οι δεξαμενές σκουληκιών έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα με μεγάλη ζήτηση στην Ουγκάντα. Οι αγροτικοί αξιωματούχοι της αφρικανικής χώρας διανέμουν ορισμένες από αυτές δωρεάν, καταγράφοντας σε λίστα τα ονόματα των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Ενδεικτικά, ο αριθμός των αγροτών στην αγροτική επικράτεια της Ουγκάντας που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εκτροφής προνυμφών, το οποίο προωθείται από την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Marula Proteen και την εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων Enimiro, αυξήθηκε από μόλις δύο αγρότες τον Ιανουάριο του 2021 σε περισσότερους από 1.300 που συμμετέχουν σήμερα.