Ουκρανία: Μικροκαλλιεργητές, οι αφανείς ήρωες του πολέμου

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εγείρει έντονη ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια, τόσο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα της Ανατολικής Ευρώπης όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό που ίσως κάποιοι δεν περίμεναν είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα διαδραμάτιζαν ρόλο-κλειδί στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ορθοποδήσει.

«Μετά από μια μαζική έξοδο μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων που ελέγχονταν σε μεγάλο βαθμό από ισχυρούς ολιγάρχες, οι μικροκαλλιεργητές είναι αυτοί που έχουν μείνει για να εφοδιάσουν τη χώρα με τρόφιμα», εξηγεί ο Attila Szocs, ακτιβιστής της ρουμανικής οργάνωσης EcoRuralis, η οποία εκπροσωπεί περίπου 17.000 παραγωγούς μικρής κλίμακας και υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Παρότι τα αγροτικά νοικοκυριά χρησιμοποιούν μόλις το 12% της ουκρανικής γεωργικής γης σε εκμεταλλεύσεις κυμαινόμενες σε μέγεθος από λιγότερο από δέκα στρέμματα έως πάνω από 100, η EcoRuralis εκτιμά ότι συνεισφέρουν έως και στο 52,7% της ακαθάριστης εγχώριας γεωργικής παραγωγής. Σύμφωνα με την ένωση, οι Ουκρανοί μικροκαλλιεργητές απαρτίζουν πλέον το 98% της συνολικής συγκομιδής πατάτας της χώρας, το 86% των λαχανικών, το 85% των φρούτων και το 81% του γάλακτος.

«Κανείς δεν συζητά ποιος πραγματικά έμεινε στα χωράφια. Ποιοι είναι αυτοί που καλλιεργούν αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία και διαχειρίζονται την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας; Είναι οι μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι παράγουν πολλά από αυτά τα τρόφιμα που μένουν στη χώρα και ουσιαστικά την τρέφουν», υπογραμμίζει ο Szocs.

Μέχρι πρότινος, η ουκρανική κυβέρνηση μεροληπτούσε υπέρ των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων. Όμως, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει άρδην υπό το φως του πολέμου.

«Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ιδιωτών αγροτών, των μικροκαλλιεργητών», επισημαίνει ο Mykola Pugachov, αναπληρωτής διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας, προσθέτοντας ότι «ο ρόλος τους τώρα γίνεται όλο και πιο σημαντικός».

www.euractiv.com