Ουκρανία: Συνεχίζεται η σπορά χειμερινού σίτου

Στο 3,5% της αναμενόμενης συνολικής έκτασης

Οι εκμεταλλεύσεις σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ουκρανίας ξεκίνησαν να καλλιεργούν χειμερινό σιτάρι για τη συγκομιδή του 2023, σπέρνοντας 1,4 εκατ. στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,5% της αναμενόμενης συνολικής έκτασης σποράς.

Το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας, το οποίο ανακοίνωσε τα παραπάνω, δεν παρείχε κάποια ακριβή πρόβλεψη. Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του, Mykola Solsky, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η έκταση θα μπορούσε να μειωθεί στα 38 εκατομμύρια στρέμματα από 46 εκατομμύρια πριν από έναν χρόνο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Αυτό σηματοδοτεί μείωση της έκτασης σποράς χειμερινών σιτηρών κατά τουλάχιστον 30%.

Ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι η περιοχή χειμερινής σποράς κριθαριού της Ουκρανίας για τη συγκομιδή του 2023 θα μπορούσε επίσης να μειωθεί κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η περιοχή σποράς χειμερινής ελαιοκράμβης θα παραμείνει αμετάβλητη. Επιπλέον, το υπουργείο ανέφερε ότι οι αγρότες είχαν ήδη σπείρει 71.000 στρέμματα χειμερινού κριθαριού, ήτοι το 1,1% της αναμενόμενης έκτασης, και 54.000 στρέμματα σίκαλης.

Η Ουκρανία συγκέντρωσε 19 εκατομμύρια τόνους σίτου φέτος, πολύ λιγότερους σε σύγκριση με τους περίπου 32,2 εκατομμύρια τόνους του 2021. Η μείωση αποδίδεται στις εχθροπραξίες με τη Ρωσία και την κατάληψη μεγάλων εκτάσεων από ρωσικά στρατεύματα.