Η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας για διασκέδαση, η Ουρουγουάη, έχει τώρα στόχο να γίνει η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που θα την εξάγει για ιατρικούς σκοπούς. Με αυτό το βήμα, η Ουρουγουάη εντάσσεται στις ομάδες των εξαγωγέων φαρμακευτικής κάνναβης, τομέα όπου κυριαρχεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύμφωνα, με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, έχει συγκεντρώσει, από το 2016, περισσότερα από τα 2/3 της αγοράς.

Η Ολλανδία (16,4%) και η Αυστρία (8,7%) είναι οι άλλοι σημαντικοί εξαγωγείς, μολονότι ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών επενδύει επίσης στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία είναι νόμιμη σε περίπου 30 χώρες παγκοσμίως.

«Η Ουρουγουάη έχει όραμα», δήλωσε ο Jordan Lewis, ένας από τους ιδιοκτήτες της αμερικανικής εταιρείας Fotmer, της μόνης εταιρείας που σήμερα έχει άδεια να εξάγει στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία. Η αγορά αναπτύσσεται και ο Lewis πιστεύει ότι η Ουρουγουάη, χώρα όπου η κάνναβη μπορεί να αγοραστεί στα φαρμακεία, θα μπορούσε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο.

Φέτος, η Fotmer στοχεύει να παράξει έξι τόνους φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά ο απώτερος στόχος του Lewis είναι να φτάσει τους 400 τόνους ετησίως, σε ανταπόδοση για μια επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 18 θερμοκήπια στην Ουρουγουάη, τα οποία συνολικά καλύπτουν 30.000 τετραγωνικά μέτρα.