Ουσιαστική συζήτηση για την TTIP ζήτησε ο Σταθάκης

Νέος Επενδυτικός νόμος: Η ενέργεια κοστίζει ακριβά και δε φέρνει θέσεις εργασίας!

Να ξεκινήσουν άμεσα ουσιαστικές συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά σχετικά με την TTIP ζήτησε από την Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης,αναφερόμενος και στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και δη την αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.

Ο υπουργός μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13/5 στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη Συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».

Σχετικά με τη νέα πρόταση για την προστασία των επενδύσεων, ανέφερε ότι «οι σχετικές προβλέψεις χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν και να αξιολογηθούν ως προς τις επιπτώσεις τους στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων μεμονωμένων κρατών».

Κάλεσε δε τους ομολόγους του να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, και να λάβουν υπόψη την πληθώρα των αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

Παράλληλα εξέφρασε τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), τονίζοντας ότι πρόκειται για συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας και ότι θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Την άποψη αυτή εξέφρασαν σχεδόν στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη και η νομική υπηρεσία του συμβουλίου. Η λήψη απόφασης επί της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας αναβλήθηκε για επόμενο Συμβούλιο Υπουργών.

Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε περαιτέρω τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.