«Όχι» σε διάλογό από μηδενική βάση ξεκαθαρίζει η Comagri για τη νέα ΚΑΠ

«Όχι» σε διάλογό από μηδενική βάση ξεκαθαρίζει η Comagri για τη νέα ΚΑΠ

Σε κοινή θέση όσον αφορά την διαδικασία διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην πορεία χάραξης της νέας κοινής γεωργικής πολιτικής μετά το 2020. Όπως συμφώνησαν, οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που σταμάτησαν πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, και όχι από μηδενική βάση.

Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής εκτιμούν ότι σε καμία περίπτωση η νέα ΚΑΠ θα μπορέσει να εφαρμοστεί εγκαίρως, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν η καθυστέρηση στην εφαρμογή της να φθάνει και τα δύο χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ypaithros.gr, στις 4 Σεπτεμβρίου τα μέλη της COMAGRI αποφάσισαν πως είναι ανάγκη να συνεχίσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων από το σημείο που το άφησαν οι προκάτοχοί τους. «Θέλουμε να αποφύγουμε έναρξη του διαλόγου από την  αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής, Νόιμπερτ Λινς, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να χαθεί κι άλλος χρόνος, ώστε να έχουν εγκαίρως σαφή εικόνα οι άμεσα εμπλεκόμενοι, και δη οι αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό δεν φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν, ότι οι νέοι ευρωβουλευτές θα προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές. Μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν σχετικό κείμενο, με αιτιολογημένη την άποψή της, το οποίο και θα κατατεθεί στη διάσκεψη των προέδρων των επιτροπών του Κοινοβουλίου στις 17 Σεπτεμβρίου με στόχο να επικυρωθεί δύο ημέρες αργότερα.

Παρά τις καλές προθέσεις, είναι πλέον βέβαιο ότι μία μεταβατική περίοδος είναι αναπόφευκτη, καθώς η πορεία των διαπραγματεύσεων αποδείχτηκε ιδιαίτερα αργή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάποιοι ευρωβουλευτές τόνισαν πως πρέπει άμεσα η Κομισιόν να καταθέσει τις προτάσεις της για την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου, ώστε οι κανόνες που θα εφαρμοστούν από το 2021 να είναι γνωστοί και σαφείς στα κράτη μέλη, και κατ’ επέκταση στους παραγωγούς, έγκαιρα.

Πάντως, όπως εκτιμούν μελετητές της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής, το ενδεχόμενο η νέα ΚΑΠ να μεταφέρεται ουσιαστικά στις αρχές του 2023 γίνεται όλο και πιο ορατό.