-Διαφήμιση-

Τα σχέδια της Nestle για την εισαγωγή ενός Nutri-Score για τα προϊόντα της σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν συναντήσει εμπόδια στη Γερμανία, η οποία στερείται νομικού πλαισίου για ετικέτες τροφίμων με κωδικοποίηση χρώματος.

Οι ομάδες προστασίας καταναλωτών κατηγόρησαν την υπουργό Γεωργίας της χώρας, Julia Klοckner (CDU), ότι μπλοκάρει την εισαγωγή αυτών των ετικετών τροφίμων. Η Klοckner έχει επανειλημμένα μιλήσει εναντίον του Nutri-Score που εφαρμόζεται επί του παρόντος στη Γαλλία και εργάζεται για την εισαγωγή ενός διαφορετικού γερμανικού μοντέλου. Στη συμφωνία συνασπισμού, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να αναπτύξει μια διατροφική ετικέτα μέχρι το καλοκαίρι του 2019, η οποία θα ήταν εύκολα κατανοητή από τους καταναλωτές. Το υπουργείο Γεωργίας ανέπτυξε το δικό του μοντέλο, λέγοντας ότι είναι «καθοριστικό» να εμπλέκονται οι καταναλωτές, καθώς κάθε σύστημα σήμανσης έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Το λεγόμενο Nutri-Score, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία, είναι ένα σύστημα χρωματισμών που κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση το πόσο υγιεινά είναι τα θρεπτικά συστατικά τους. Καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρότυπο, πολλές χώρες άρχισαν πρόσφατα να εισάγουν τις δικές τους εκδόσεις.

Το Nutri-Score χρησιμοποιείται επί του παρόντος στη Γαλλία και στο Βέλγιο, ενώ την εισαγωγή του ανακοίνωσε επίσης η Ισπανία. Η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία συζητούν και αυτές τη δυνατότητα εισαγωγής ενός τέτοιου μοντέλου.

 

-Διαφήμιση-