Π. Παυλόπουλος: Άμεση ανάγκη η αποκατάσταση των μαστιχόδενδρων

Π. Παυλόπουλος: Άμεση ανάγκη η αποκατάσταση των μαστιχόδενδρων

Την ανάγκη να αποκατασταθούν οι καλλιέργειες με μαστιχόδεντρα που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Χίο, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε το νησί. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη, καθώς και για την αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης στη Χίο.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Χίος δοκιμάσθηκε, με ανησυχητική, μάλιστα, συχνότητα από πυρκαγιές. Αλλά οι δύο τελευταίες, το 2012 και φέτος, ήταν όχι μόνο μεγάλες, αλλά, δυστυχώς, συνέπεσαν, καίγοντας το ίδιο έδαφος, πράγμα καταστροφικό για το οικοσύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού πέταξε πάνω από τις καμένες περιοχές του νησιού και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, τόνισε:

«Πρώτη ανάγκη, λοιπόν, είναι να μην ξανακαεί το νησί και να ληφθούν άμεσα μέτρα για πρόληψη, τα οποία και πρέπει να γίνουν πράξη πριν το επόμενο καλοκαίρι. Δεύτερη ανάγκη είναι η λήψη μέτρων για να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων, κυρίως στις περιοχές της Ελάτας και των Μεστών. Υπάρχει επίσης ανάγκη ανάκαμψης της φυτικής παραγωγής, της αποκατάστασης δηλαδή των μαστιχόδενδρων και οι κάτοικοι πρέπει να βοηθηθούν σ’ αυτό».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος ανέφερε, ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πράξη κάποια μέτρα, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, την Κεντρική Διοίκηση και τον Συνεταιρισμό, ο οποίος – πρέπει να υπογραμμίσουμε – λειτουργεί υποδειγματικά, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, από τη δική του την πλευρά, θα κάνει ό,τι του αναλογεί, ώστε να μην ξαναζήσει το νησί τέτοια καταστροφή, τεράστια για τον τόπο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσαν σχετικά, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Κάρμαντζης, καθώς και ο δήμαρχος Χίου, κ. Βουρνούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ