Π.Σ. Πελ/νησου: Στήριξη κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις κάμπιες

Την στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την καταστροφική δραστηριότητα της κάμπιας στους βοσκοτόπους τους, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Πελοποννήσου Ηλίας Στρατηγάκος, επειδή οι κτηνοτρόφοι είναι αδύνατον να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο και οι επιβαρύνσεις από την αγορά ζωοτροφών είναι οικονομικά δυσβάσταχτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα, αλλά και η επίδραση για την τοπική και περιφερειακή οικονομία γενικότερα θα είναι εμφανής, επιβάλλεται η στήριξή τους από την πολιτεία μέσω εξατομικευμένων ή άλλων αποφάσεων κριθούν απαραίτητες από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ.

Κατά την διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου επισημάνθηκε ότι μετά από επιτόπια επίσκεψη στην Βόρεια Λακωνία, διαπιστώθηκε η προσβολή από είδος κάμπιας της θαμνώδους βλάστησης επιλέξιμων βοσκοτόπων (πουρνάρια, κουμαριές, κλπ), που αποτελούν την αποκλειστική σχεδόν ζωοτροφή της αιγοτροφίας της περιοχής, σε ποσοστό που φτάνει το 100%.

“Το φαινόμενο της προσβολής από την κάμπια των βοσκότοπων έχει σημειωθεί και άλλες φορές και γνωρίζουμε ότι σε ότι αφορά το οικοσύστημα μετά από καιρό αυτό αποκαθίσταται, ενώ δεν είναι δυνατή και οικονομικά συμφέρουσα σήμερα η καταπολέμησή της. Η άποψη αυτή είναι και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το οποίο συνεργαζόμαστε και για το σκοπό αυτό υπήρξε δειγματοληψία του παθογόνου παράγοντα από τις πληγείσες περιοχές αλλά και σε άλλες κατά το παρελθόν” σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Και συμπλήρωσε: “Τα αποτελέσματα της προσβολής για την κτηνοτροφία είναι η πλήρης καταστολή της γαλακτοπαραγωγής, η διακοπή της περιόδου των οχειών και ο αποσυντονισμός του αναπαραγωγικού και παραγωγικού κύκλου με ανυπολόγιστες συνέπειες οι οποίες δεν θα αφορούν μόνο την τρέχουσα περίοδο αλλά και τη μελλοντική”.