Π. Σκουρλέτης: «Έχουν κατατεθεί προσφορές για ΑΔΜΗΕ, αντίθετα απ’ ότι πιστεύατε!»

Π. Σκουρλέτης: «Έχουν κατατεθεί προσφορές για ΑΔΜΗΕ , αντίθετα απ’ ότι πιστεύατε!»

Τέσσερις εταιρίες έχουν καταθέσει προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε) είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε. Συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.
 
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί δραματικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη και οι οφειλές των πολιτών και σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από πλευράς του διοικητή της ΔΕΗ, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και του ίδιου του υπουργού. Υποστήριξε πως οι πολίτες από 1, 7 δισεκατομμύρια δραχμές που χρωστούσαν στη ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2015 , πλησιάζουν πλέον τα 3, 1 δις ευρώ.
 
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η προσέγγιση των δυο κομμάτων είναι τελείως διαφορετική, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως τα δημόσια αγαθά πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο. Υποστήριξε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν είναι τόσα πολλά, διότι μπήκαν πολλοί στη ρύθμιση των 36 δόσεων και τόνισε ότι ληξιπρόθεσμα χρέη δημιουργήθηκαν κατά κόρον την περίοδο που κυβερνούσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 
«Καταργήσαμε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ και εναλλακτικά προωθούμε ένα άλλο σχέδιο. Πρόκειται για 4 εταιρίες που ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ και κατέθεσαν προσφορά, παρότι η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό». Πρόκειται, όπως είπε , ο υπουργός Περιβάλλοντος για δυο ευρωπαϊκές και δυο κινέζικες και τόνισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί εναλλακτικά δημοπρασίες ρεύματος μέσω των ΝΟΜΕ».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΝΟΜΕ είναι οικονομικά προϊόντα ενέργειας μέσω των οποίων επιχειρείται να μεταφερθεί η «υπεραξία» που αποκτά η ΔΕΗ από την αξιοποίηση του λιγνίτη σε τρίτους προμηθευτές. Ο μηχανισμός για να γίνει αυτό περιλαμβάνει ωστόσο την πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ σε φτηνότερη τιμή, απ΄ αυτήν που μπορούν ν΄ αγοράσουν από τη χονδρεμπορική αγορά.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμη πως το Δημόσιο είναι ισχυρός παίκτης της αγοράς με μερίδιο κοντά στο 57% του τομέα της ενέργειας και τόνισε πως αποτελεί πρόκληση η διείσδυση στις βαλκανικές χώρες ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έφτασαν το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, στο μόλις 2%.
 

  • Άννα Στεργίου