Πάει για ρεκόρ η ελαιοκράμβη, προς διατήρηση το 40λεπτο

-Διαφήμιση-

Την εκτίμηση ότι πανελλαδικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα φτάσουν τα 180.000 στρέμματα, με αρκετές πιθανότητες, ακόμα και για τις 200.000, εξέφρασε ο κ. Ενεπέκογλου στην «ΥΧ». «Πρόκειται όντως για επίδοση κοντά στο υψηλό ιστορικό της καλλιέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εντύπωση που σχηματίζεται από το ρεπορτάζ μας είναι ότι όσο η τιμή των συμβολαίων από τις εταιρείες βιοντίζελ παραμένει στα 40 λεπτά, το δέλεαρ της δοκιμής για έναν παραγωγό είναι σημαντικό, κάτι που συνδυάζεται πολλές φορές με παράλληλη μείωση του καλλιεργούμενου σιταριού. «Προσωπικά, βάζω για πρώτη χρονιά δοκιμαστικά 60 στρέμματα», μας είπε ο κ. Τσιχήτας. Ο κ. Χατζησάββας από την Πτολεμαΐδα, αφού δοκίμασε πέρσι επιτυχώς την ελαιοκράμβη, φέτος έβαλε 200 στρέμματα.

Σχετικά με το φετινό συμβόλαιο για προϊόν που θα πάει για βιοκαύσιμο, ο ίδιος μας είπε: «Ακόμα δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο, ωστόσο, ο έμπορος μας έχει πει ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην τιμή του συμβολαίου». Για το ζήτημα τις τιμής, ο κ. Χαρμπής από τα Φάρσαλα μας είπε: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεθνή αγορά, μπορώ να σας πω ότι στη Ρουμανία, όπου καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις, η τιμή –που είναι και χρηματιστηριακή– αυτή την περίοδο βρίσκεται στα 42 λεπτά. Επομένως, δεν θεωρώ πιθανή μια πτώση στη χώρα μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιες εταιρείες, όπως οι Agroinvest και Grinco έχουν ήδη ξεκινήσει τη σύναψη συμβολαίων με παραγωγούς, διατηρώντας την τιμή στα 40 λεπτά/κιλό.

-Διαφήμιση-