Παγετός και αποθέματα «πιέζουν» τον φετινό τρύγο

Στην Αρκαδία, οι ζημιές εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξουν το 80%
18/08/2026
10' διάβασμα
pagetos-kai-apothemata-piezoun-ton-fetino-trygo-384112

Η φετινή αμπελοοινική περίοδος ξεκινά με μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, καθώς ο ανοιξιάτικος παγετός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε Νεμέα και Αρκαδία, ενώ στη Στερεά Ελλάδα η παραγωγή εμφανίζεται γενικά καλή, με εξαίρεση τις χαλαζόπληκτες ζώνες. Στη Νεμέα, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20-25 Αυγούστου, με τη μειωμένη παραγωγή να δημιουργεί συγκρατημένο ενδιαφέρον στην αγορά, ενώ συνεχίζεται η στροφή προς λευκές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά.

Στην Αρκαδία, οι ζημιές εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξουν το 80%, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τις διαθέσιμες ποσότητες και να ενισχύσει τις τιμές των σταφυλιών. Την ίδια ώρα, τα υψηλά αποθέματα στα οινοποιεία και η μειωμένη κατανάλωση κρασιού ασκούν πιέσεις στις τιμές, ιδιαίτερα για τις κοινές ποικιλίες. Οι παραγωγοί ζητούν μείωση του κόστους μέσω εκμηχάνισης και μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας, ενώ η προσέλκυση νέων στον κλάδο παραμένει κρίσιμο ζητούμενο.

Η μειωμένη παραγωγή σε Νεμέα και Αρκαδία φέρνει ανακατατάξεις στις τιμές

Η μειωμένη παραγωγή, λόγω του ανοιξιάτικου παγετού, σε συνδυασμό με το χαμηλό ενδιαφέρον για το προϊόν, έχουν δημιουργήσει μια βαριά ατμόσφαιρα σε όλες τις παγετόπληκτες περιοχές, αλλά και σε εκείνες που δεν αντιμετώπισαν σοβαρά καιρικά προβλήματα.

Νεμέα: Μειωμένη παραγωγή και συγκρατημένη αγορά

Από τη Νεμέα, ο παραγωγός Θοδωρής Τσάνος δηλώνει στην «ΥΧ»: «Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη από τον παγετό, ο οποίος έχει πλήξει μεγάλες περιοχές, όπως τον κάμπο της Νεμέας. Αυτή τη στιγμή οι έμποροι φοβούνται λόγω της μειωμένης παραγωγής και δείχνουν αδιαφορία, προκειμένου να μην εκτοξευθούν οι τιμές».

Μετά τις 25 Αυγούστου αναμένεται να αρχίσει ο τρύγος, καθώς η φετινή χρονιά είναι όψιμη. Όπως δηλώνει ο Θοδωρής Τσάνος, ο τρύγος για το Μοσχοφίλερο, που αποτελεί και τη βασική ποικιλία της περιοχής, θα αρχίσει μετά τον Σταυρό.

Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι στη Νεμέα έχουν ήδη φυτευτεί αρκετές λευκές ποικιλίες, όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης κ.ά., με στόχο η περιοχή να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. «Στη Νεμέα έχουν ήδη γίνει οι αιτήσεις για τις αναδιαρθρώσεις και περιμένουμε τις εγκρίσεις», σημειώνει.

Δύσκολη η κατάσταση για τους παραγωγούς

Ο Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, τονίζει στην «ΥΧ» ότι η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών βρίσκεται προ των πυλών. «Είμαστε στη φάση που αρχίζουν οι πρώιμες ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά και το Σαρντονέ, μετά τις 20 Αυγούστου. Υπάρχει μια δυσπραγία γενικότερα στον αγροτικό τομέα. Δεν έχει ανοίξει ακόμη ουσιαστικά το ΟΣΔΕ. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και τα προβλήματα συσσωρεύονται.

Η έλλειψη χρημάτων οδηγεί σε μια αυξανόμενη εγκατάλειψη και, φυσικά, σε μειωμένη φροντίδα απέναντι στις ασθένειες που εμφανίζονται αυτή την εποχή λόγω των κλιματικών συνθηκών. Ο αγρότης δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να προστατεύσει την καλλιέργεια». Όπως εξηγεί, η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη, ωστόσο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. «Θα υπάρχει μια μείωση της παραγωγής, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον μέσο όρο, αφού σε άλλες περιοχές υπάρχει πλήρης καταστροφή, ενώ σε άλλες υπάρχει υπερπαραγωγή. Φυσικά, θα υπάρχει μείωση παραγωγής, αλλά παράλληλα υπάρχει και μείωση της κατανάλωσης», αναφέρει.

Στροφή στις λευκές ποικιλίες

Σε ό,τι αφορά την επέκταση των καλλιεργειών για την παραγωγή λευκού κρασιού, ο Νίκος Βλάχος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής. «Οι καλλιέργειες αυτές στοχεύουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας, αφού από τη μία πλευρά μειώνεται η κατανάλωση του ακριβού κρασιού και, από την άλλη, η ζώνη, χωρίς να μειώνει τις καλλιέργειές της, θέλει να διαθέτει προϊόντα, όπως ο λευκός οίνος, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Ήδη φαίνεται ότι αυτές οι ποικιλίες δημιουργούν κέρδη για τη Νεμέα», σημειώνει. Κλείνοντας, ο Νίκος Βλάχος αναφέρεται και στις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί στην περιοχή και φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Αρκαδία: Ζημιές που αγγίζουν το 80%

Από την Αρκαδία, η Μπέτυ Βερβαινιώτη, χημικός-οινολόγος, επιβεβαιώνει στην «ΥΧ» τη μεγάλη έκταση των ζημιών που προκάλεσε ο ανοιξιάτικος παγετός στις αμπελοκαλλιέργειες. «Η συνολική εκτίμηση είναι ότι η ζημιά από τον παγετό είναι τεράστια και αναμένεται να φθάσει το 80% της συνολικής παραγωγής. Υπάρχουν πολλές εκτάσεις που θα έχουν μηδενική παραγωγή, ενώ άλλες περιοχές, όπως η Φτέρη, θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Στον Παλαιόπυργο, επίσης, δεν θα έχουμε παραγωγή, ενώ στο Κακούλι θα υπάρχει μια μικρή παραγωγή. Η ζώνη της Μαντινείας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Εάν, λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι φόβοι όλων για τη μεγάλη έκταση της ζημιάς, τότε τα οινοποιεία δεν θα χρησιμοποιήσουν όλες τις ετικέτες που διαθέτουν, αλλά θα κάνουν τις επιλογές τους. Γεγονός είναι ότι στην τιμή του σταφυλιού θα υπάρξει αύξηση και ήδη κάποιοι έμποροι κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Στερεά Ελλάδα: Καλή η παραγωγή στα αμπέλια, αλλά σημαντικά τα αποθέματα στα οινοποιεία

Δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει ο τρύγος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χωρίς, μέχρι στιγμής, να καταγράφονται σημαντικά προβλήματα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα και, κυρίως, από χαλαζοπτώσεις. Στις υπόλοιπες αμπελουργικές ζώνες, η εικόνα κατά την έναρξη της φετινής συγκομιδής χαρακτηρίζεται γενικά καλή.

Ωστόσο, οι προσδοκίες των παραγωγών παραμένουν συγκρατημένες. Η μειωμένη κατανάλωση κρασιού κατά την προηγούμενη περίοδο δημιούργησε σημαντικά αποθέματα στις αποθήκες των οινοποιείων, γεγονός που επηρεάζει την αγορά και διαμορφώνει ένα πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τους αμπελουργούς. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος για το σύνολο σχεδόν των αμπελουργών της Περιφέρειας.

Γιάννης Σαμπάνης: Καλή παραγωγή, αλλά προβληματισμός για τις τιμές

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σαμπάνη, παραγωγό από το Άρμα Θηβών, τα αμπέλια που δεν επλήγησαν από το χαλάζι αναμένεται να παρουσιάσουν καλές αποδόσεις κατά τη φετινή περίοδο. Ο ίδιος καλλιεργεί κυρίως τις ποικιλίες Merlot, Syrah και Cabernet και, όπως επισημαίνει, «οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για καλή παραγωγή».

Την ίδια στιγμή, όμως, εκφράζει προβληματισμό για το επίπεδο των τιμών. Όπως εξηγεί, «οι οινοποιοί πιέζουν για χαμηλότερες τιμές, επικαλούμενοι τα σημαντικά αποθέματα που διατηρούν στα οινοποιεία τους. Από την άλλη πλευρά, το κόστος παραγωγής κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να πιέζεται σημαντικά το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μειωμένες αποδόσεις».

Ο κ. Σαμπάνης υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη εκμηχάνισης της παραγωγής και αξιοποίησης σύγχρονων μηχανημάτων και τεχνολογιών, που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους και, ιδιαίτερα, των εργατικών δαπανών.

Παναγιώτης Κατριτσιώσης: Ζητούμενο η απορρόφηση της παραγωγής

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Παναγιώτη Κατριτσιώση, αμπελουργού και οινοποιού από τα Βάγια Βοιωτίας. Όπως αναφέρει, παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, σημαντικό ποσοστό των αμπελουργών της περιοχής αναμένεται να έχει καλή σοδειά, εφόσον, βέβαια, το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος εκτιμά ότι «ποικιλίες όπως ο Ροδίτης και το Σαββατιανό ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ως προς την απορρόφησή τους από την αγορά, με τις τιμές τους να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα».

Διαφορετική, ωστόσο, αναμένεται να είναι η εικόνα για τις εκλεκτές ποικιλίες που χρησιμοποιούν οινοποιοί για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Για τις συγκεκριμένες ποικιλίες, όπως επισημαίνει, οι οινοποιοί είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερες τιμές, υπό την προϋπόθεση ότι τα σταφύλια ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούν.

Η πρόκληση της ανανέωσης του κλάδου

Ο κ. Κατριτσιώσης αναφέρθηκε και στα γενικότερα προβλήματα της αμπελοκαλλιέργειας, επισημαίνοντας το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων να ασχοληθούν με τον κλάδο, εξαιτίας των σημαντικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας και υιοθέτησης νέων πρακτικών, ώστε η αμπελουργία να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και ανταγωνιστική.

«Πιστεύω ότι μέσα από αυτές τις πολιτικές μπορούμε να προσελκύσουμε τους νέους, ώστε να ασχοληθούν με την αμπελοκαλλιέργεια, διότι η χώρα μας έχει ιστορία και παράδοση στον τομέα αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: