Ο παγετός του Μαΐου δείχνει τώρα τις επιπτώσεις του στη βιομηχανική πατάτα

«Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής», λένε οι αγρότες

Από τα τέλη Mαΐου ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής της βιομηχανικής πατάτας. Την αρχή έκανε η Αχαΐα και τη σκυτάλη πήρε η Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα η περιοχή της Λοκρίδας. Στον τομέα της μεταποίησης, στη Φθιώτιδα δραστηριοποιούνται δύο μεγάλες εταιρείες, οι οποίες και απορροφούν τον κύριο όγκο της παραγωγής.

Παράλληλα, στον κλάδο δραστηριοποιούνται και άλλες επιχειρήσεις και κυρίως μικρές βιοτεχνίες, οι οποίες αναλαμβάνουν τον καθαρισμό και την κοπή της πατάτας, για τον τομέα της εστίασης. Σύμφωνα με τον Νίκο Κουτσιούρη, διευθυντή της εταιρείας Τσακίρης ΑΒΕΕ, η συλλογή βρίσκεται σε εξέλιξη. Με το ρίξιμο της αυλαίας στη Φθιώτιδα, τη σειρά θα πάρουν η Δράμα, οι Σέρρες και στη συνέχεια η Φλώρινα και η Καστοριά, με το κλείσιμο της σεζόν να υπολογίζεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Το κρύο μπλόκαρε την ωρίμανση των βολβών

Περιγράφοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο ίδιος δήλωσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε στις αρχές Μαΐου, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την ωρίμανση και κατ’ επέκταση την καλή δόμηση των βολβών, με χαμηλή στερεή ουσία, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο στην ποιότητα της πατάτας έτσι όπως εμείς την ορίζουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, τόνισε πως είναι θέμα συμφωνίας, διότι πρόκειται για συμβολαιακή καλλιέργεια και συνεργασία με τους παραγωγούς. «Η τιμή εξαρτάται από τον χρόνο συγκομιδής. Όσο πιο πρώιμη πατάτα έχουμε, τόσο καλύτερη τιμή απολαμβάνουν οι παραγωγοί, φτάνοντας ακόμα και τα 36 λεπτά. Οι πιο όψιμες πατάτες ξεκινούν από 26 λεπτά και μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό». Φυσικά οι τιμές θα εξαρτηθούν και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης και τις ξένες ύλες κατά τη διάρκεια της παραλαβής. Τέλος, στο θέμα των αποδόσεων, ο κ. Κουτσιούρης μάς είπε ότι κυμαίνονται από 3 έως 4,5 τόνους το στρέμμα και το κόστος παραγωγής φτάνει τα 600 ευρώ.

Μεγάλο το κόστος παραγωγής

Ο Σάκης Γλουστιάνος, παραγωγός από τον Μεγαπλάτανο Φθιώτιδας, καλλιεργεί κάθε χρόνο περίπου 200 στρέμματα βιομηχανικής πατάτας για πάνω από δύο δεκαετίες, κάνοντας χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, ώστε να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την παραγωγή.

Εκείνο που τον απασχολεί ιδιαίτερα είναι το κόστος των εισροών. Όπως λέει ο ίδιος, το 2008 αγόραζε τον πατατόσπορο 45 λεπτά και τώρα φτάνει το 1 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, σημαντική ήταν και η αύξηση στην τιμή των λιπασμάτων, όπως επίσης και των καυσίμων. «Μ’ αυτά και μ’ αυτά, εξανεμίζεται το εισόδημά μας και προβληματιζόμαστε για μέλλον της καλλιέργειας», τονίζει. Τέλος, ο κ. Γλουστιάνος μας είπε ότι η μέση τιμή που εισπράττει κυμαίνεται περίπου στα 30 λεπτά το κιλό.