Ο παγετός χτύπησε αρακά, πιθανώς και σιτηρά

Εκτός από τις δενδρώδεις καλλιέργειες και την αμπελοκαλλιέργεια, μεγάλες ζημιές από τον παγετό της 9ης Απριλίου υπέστησαν ο αρακάς, σε περιοχές των δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τα όσπρια (φακές, φασόλια), όπως και για τα σιτηρά.

Μάλιστα, αρκετοί καλλιεργητές σίτου, ζητούν να παραταθεί η προθεσμία αναγγελίας της ζημιάς, καθώς θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα φανούν οι επιπτώσεις στα σιτηρά. Στον αρακά, πάντως, η ζημιά έχει ήδη φανεί και υπολογίζεται σε ποσοστό από 70% έως 100%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, «η ζημιά εντοπίζεται σε 3.500 στρέμματα με αρακά, στον οποίο «κάηκαν» οι βλαστοί και τα άνθη από τον σφοδρό παγετό. Το πρόβλημα αφορά και τις εταιρείες, οι οποίες είχαν συνάψει συμβόλαια με τους παραγωγούς. Οι τελευταίοι, αν και καλύπτονται έναντι των εταιρειών, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις υπεισέρχεται θέμα ανωτέρας βίας οπότε δεν υπάρχουν επιπτώσεις, είναι προβληματισμένοι, καθώς και η δεύτερη παραγωγή τους, η βιομηχανική ντομάτα, επίσης χτυπήθηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες».