Παγκόσμια ημέρα αγρότισσας η 18η Οκτωβρίου

Η σημερινή ημέρα, 18 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα αγρότισσας. Από τη Λάρισα, η Ιωάννα Βουλάγκα, γεωπόνος, αγρότισσα, επιχειρηματίας, και μητέρα τριών παιδιών και μιλά στην εκπομπή «Περίμετρο» για το πώς μπορεί να τα συνδυάζει όλα, έχοντας πάρει από μικρή το γονίδιο της αγρότισσας.

«Το μόνο που θυμάμαι από τη μητέρα και τη γιαγιά μου είναι να ασχολούνται με την αγροτική γη, φυσικά με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι ασχολούμαστε σήμερα, καθώς έχουμε πλέον και τη τεχνογνωσία. Από ιστορίες που έχω ακούσει και βιώσει, θυμάμαι να εργάζονται ασταμάτητα, τα χέρια τους την άνοιξη ήταν γεμάτα με κάλους. Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν τα μηχανήματα. Θυμάμαι ότι οι γυναίκες ήταν πάντα πίσω από τον άνδρα, που και αυτό σήμερα δεν ισχύει. Μάζευαν τις πατάτες, τα καρότα, ζιζάνια, βαμβάκι, όλα χειρωνακτικά. Μετά γυρνούσαν και στο σπίτι για να κάνουν τις οικιακές εργασίες και να ασχοληθούν και με τα παιδιά. Σήμερα η γυναίκα αγρότισσα είναι μία σύγχρονη γυναίκα, σε κάθε τομέα. Παραμένει όμως μία δύσκολη δουλειά, γιατί πρέπει να είσαι έξω πολλές ώρες εκτεθειμένος».

Για το αν θα άλλαζε τη δουλειά της με μία άλλη:

«Συνειδητοποίησα από μικρή ότι είναι μία δουλειά που μ’ αρέσει και την κάνω καλά. Η σύγχρονη αγρότισσα θεωρώ ότι είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της περιφέρειας και πρέπει να δείχνουμε στα παιδιά μας το καλύτερο».

Πηγή: ertnews.gr