Στον «πάγο» οι έλεγχοι των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων

«Μετά τις 30 Νοεμβρίου ανοίγει το σύστημα διοικητικών πράξεων», απαντά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Με ανησυχία παρακολουθούν αγρότες και αυτοδιοικητικοί την πορεία του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τον δρόμο της πληρωμής του Δεκεμβρίου, καθώς, όπως μεταφέρουν στην «ΥΧ», εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων.

Όπως διαπιστώνεται και μέσω περιφερειακών υπηρεσιών του Οργανισμού, η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει φέτος πάρα πολύ η έναρξη της διαδικασίας διοικητικών πράξεων.

Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με τον Οργανισμό, μάς γνωστοποιήθηκε ότι το σύστημα για τις διοικητικές πράξεις θα ανοίξει μετά τις 30 Νοεμβρίου 2022, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Νόμιμη κατοχή

Όσον αφορά την απόδειξη της νόμιμης κατοχής αγροτεμαχίων, όσοι παραγωγοί των οποίων οι πληρωμές δεν έχουν ολοκληρωθεί, εξαιτίας της υπαγωγής τους στην κατηγορία ευρημάτων σχετικά με τη μη νόμιμη κατοχή των εκτάσεων, καλούνται να καταθέσουν συμπληρωματικά ισχυρά νομικά έγγραφα, έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, ώστε μετά από έλεγχο να επιβεβαιωθεί η νόμιμη κατοχή των αγροτεμαχίων και να ολοκληρωθεί η πληρωμή τους. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόκειται για 5.340 παραγωγούς.

Monitoring

Τέλος, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου γνωστοποιήθηκε ότι στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του monitoring, διατίθεται στους παραγωγούς εφαρμογή, για να τραβήξουν φωτογραφίες με γεωσήμανση (geotagged photos), προκειμένου να αποδείξουν τη χρήση γης και την επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων τους, σε όποιες περιπτώσεις και για όσα αγροτεμάχια αυτό τους ζητηθεί.

Η εν λόγω διαδικασία ελέγχου εφαρμόζεται στις ΠΕ Τρικάλων, Ημαθίας και Καρδίτσας, ενώ «θα εφαρμοστεί για το σύνολο της χώρας από το έτος αιτήσεων 2023», όπως σημειώνει ο Οργανισμός.