Η πανδημία έβαλε λουκέτο σε θερμοκήπια της Αρκαδίας

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση των κηπευτικών, δηλώνουν ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στην Κυνουρία Αρκαδίας, που μετράνε ζημιές και προβλήματα χωρίς να μπορούν να δώσουν άμεσες απαντήσεις.

Ο Δημήτρης Στόης, αναφερόμενος στην πορεία των κηπευτικών την περίοδο που διανύουμε, σημειώνει ότι «πρώτη στις προτιμήσεις των καταναλωτών έρχεται η ντομάτα, που πωλείται από 0,80 έως 1,20 ευρώ. Την περασμένη χρονιά ήταν χαμηλότερη η τιμή κατά 20 λεπτά.

Παρ’ όλα αυτά, η άνοδός της φυσικά δεν καλύπτει τις αυξήσεις που υπάρχουν. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι έχουν μειωθεί αρκετά τα στρέμματα ντομάτας, τόσο λόγω έλλειψης εργατών, όσο και λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το κόστος έχει ανέβει κατά 40% και τη μεγαλύτερη αύξηση την έχουν τα λιπάσματα. Ένα σακί πέρσι με ένα σύνθετο λίπασμα έκανε 35 ευρώ και φέτος κοστίζει 60 ευρώ», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τα μαρούλια, ο κ. Στόης τονίζει πως «η τιμή του μαρουλιού κινείται από τα 20 έως τα 30 λεπτά. Γενικότερα, όμως, η καλλιέργεια συρρικνώνεται, αφού έχουν μπει οι σαλάτες και έχουν ζήτηση. Η περσινή τιμή του μαρουλιού ήταν 40 λεπτά, αλλά φέτος μειώθηκε λόγω της αύξησης της παραγωγής σε πολλές περιοχές. Η καλλιέργεια του υπαίθριου μαρουλιού είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην Αρκαδία».

Τέλος, σε ό,τι έχει σχέση με τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα, επισημαίνει ότι «τα μπρόκολα περπατάνε πιο εύκολα, αλλά δεν είναι μεγάλες οι αποδόσεις. Η στρεμματική απόδοση στην περιοχή του Άστρους Κυνουρίας είναι 2 τόνοι το στρέμμα. Η τιμή του μπρόκολου έχει διακυμάνσεις. Αυτήν τη στιγμή, έχει 1 ευρώ το κιλό. Η καλλιεργούμενη έκταση είναι 200 στρέμματα περίπου, ενώ το κουνουπίδι καλλιεργείται στα 100 στρέμματα περίπου, με την τιμή του να κινείται στα 50 λεπτά».

Κλείνοντας, ο ίδιος δηλώνει πως «όλοι αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Μετά την πανδημία, πολλά θερμοκήπια έκλεισαν οριστικά».