Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών: «Οι προτάσεις μας για το νέο Μέτρο 6.1»

Σε ποια σημεία διαφωνεί με το ΥΠΑΑΤ

Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της 3ης πρόσκλησης του Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» την περασμένη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, να γίνει επεξεργασία των σχολίων και παρατηρήσεων που έχουν κατατεθεί, προκειμένου άμεσα να υπογραφεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, μέσω υπουργικής απόφασης. Πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι στις αρχές του καλοκαιριού να είναι όλα έτοιμα για την προκήρυξη του μέτρου.

Μια γεύση από τις προτάσεις που κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) στη διαβούλευση δίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Παυλονάσιος. Σύμφωνα με τον Φαρσαλινό αγρότη, «οι τρέχουσες συνθήκες και κυρίως οι οικονομικές, έχουν καταστήσει σαφές ότι η επάρκεια των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων αποτελούν πρωταρχική ανάγκη του πλανήτη, ενώ δημιουργούν και ένα οικονομικό πλεονέκτημα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Σε αυτές τις συνθήκες τέθηκε σε διαβούλευση η προδημοσίευση του Μέτρου των Νέων Αγροτών, κάτι που ζητούσαμε ως Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα πρέπει να είναι σε διαφορετικούς όρους από το τελευταίο πρόγραμμα, για αυτό και καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις στο υπουργείο.

Για παράδειγμα, έχουμε προτείνει οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο, τουλάχιστον για επτά έτη δέσμευση, και όχι με 35.000 ευρώ. Αν κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, 35.000 ευρώ για επτά χρόνια, προκύπτει ένα ποσό 5.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, όσο είναι το ετήσιο επίδομα ανεργίας που λαμβάνει κάποιος άνεργος. Αυτό το ποσό δεν αποτελεί κίνητρο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη γη».

Τυπική απόδοση

Και προσθέτει: «Ακόμη, η τυπική απόδοση βάσει των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, θεωρούμε ότι είναι πολύ υψηλή. Πρέπει να κατέβει και να προβλέπεται η ένταξη κάποιου στο μέτρο με μικρότερη τυπική απόδοση και σταδιακά, μέχρι την επταετία, να ανεβαίνει και να φτάνει στα 18.000 ευρώ που προβλέπει η υπουργική πρόταση.

Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος θα χρειαστεί 150 προβατίνες για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, με τη σημερινή τυπική απόδοση, προϋπόθεση ανέφικτη για τους περισσότερους. Ένα άλλο μειονέκτημα για τους νέους αγρότες είναι η υποχρέωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες. Υπάρχει ένας άνισος διαχωρισμός με τις γυναίκες, κάτι που δεν σχετίζεται με την προοπτική του πρωτογενούς τομέα».

Σχετικά με την εκπαίδευση των νέων αγροτών, η ΠΕΝΑ θεωρεί σημαντικό ένας νέος παραγωγός να είναι έτοιμος και σωστά προετοιμασμένος πριν επενδύσει. «Να διαπιστώσει αν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απαιτεί η γη, αν του αρέσει πραγματικά το επάγγελμα, ώστε να κυλάει και το πρόγραμμα πιο ομαλά.

Σήμερα, με τα προβλήματα που υπάρχουν με την εκπαίδευση, μέσω διαδικτύου, υπάρχουν καθυστερήσεις κι έτσι κάποιοι δεν θα πληρωθούν τη β΄ δόση» σημειώνει ο κ. Παυλονάσιος. «Ζητούμε για τις πληρωμές των δόσεων χαμηλότοκα δάνεια και πρόσβαση στα Σχέδια Βελτίωσης άμεσα, ώστε τα χρήματα της πρώτης δόσης που θα πάρουν να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για ίδια συμμετοχή, καθώς και κίνητρα για αγορά γης. Επίσης, φωνάζουμε επανειλημμένως πως θα πρέπει να υπάρχει κάθε χρόνο το μέτρο των Νέων Αγροτών, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλο και περισσότεροι νέοι και νέες. Έτσι, θα καταφέρουν να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της υπαίθρου και να προσεγγίσουν όλους όσοι έχουν όρεξη και μεράκι να παράγουν και να δώσουν ζωή στην ύπαιθρο», καταλήγει.