Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Αυξήθηκε η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 12,7%, το 9μηνο Ιαν. – Σεπτ. 2020

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η αναδιάταξη του χάρτη των ελληνικών εξαγωγών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές της κατηγορίας των αγροτικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση σε αξία κατά 12,7% στο 9μηνο του 2020, ενώ αυξήθηκε ως ποσοστό του συνόλου των εξαγωγών στο 22% έναντι 17,3% το 2019.

Συγκεκριμένα, παρθένο ελαιόλαδο, τυροκομικά προϊόντα, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, φρούτα, λαχανικά και βαμβάκι φιγουράρουν μεταξύ των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων κατά το ενιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου.

Ακόμα, αξιοσημείωτο είναι ότι η πανδημία που, όπως όλα τα στοιχεία της αγοράς μαρτυρούν, ότι άλλαξε τις προτεραιότητες των καταναλωτών οι οποίοι στράφηκαν περισσότερο σε φρούτα και λαχανικά, άλλαξε και την κατάταξη σε μια σειρά από αυτά τα προϊόντα που σχηματίζουν τον εξαγωγικό χάρτη της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα πορτοκάλια, νωπά ή αποξηραμένα, εκτινάχθηκαν από την 53 στην 26 θέση των πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων. Η κατηγορία «άλλα φρούτα, νωπά», «ανέβηκε» από την θέση 39 στη θέση 31. Την ίδια στιγμή, το παρθένο ελαιόλαδο βρέθηκε από την 14η θέση των πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων στην 9η θέση σημειώνοντας αύξηση σε αξία κατά 42,1%, ενώ κατά 20,2% αυξήθηκε η αξία εξαγωγών για βερίκοκο, κεράσι και ροδάκινο.

Δείτε ΕΔΩ τους Πίνακες για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων:

«Με το «δεύτερο κύμα» της Covid-19 να επελαύνει, οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν την προσπάθεια συγκράτησης των θέσεων που διατηρούν στις υφιστάμενες αγορές αλλά και αναζήτησης νέων αγορών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια προσπάθεια που γίνεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, η οποία ωστόσο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και σε πρώτη φάση να συγκρατεί τις πτωτικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, στο εννεάμηνο του 2020 ξεχωρίζει η εντυπωσιακή άνοδος της Γαλλίας στην 4η θέση και της Ισπανίας στην 7η θέση της λίστας των σημαντικότερων προορισμών που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό καθώς και ο υπερδιπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών προς τις αναδυόμενες χώρες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Σε επίπεδο προϊοντικών κατηγοριών, θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν τα φάρμακα με τεράστια αύξηση εξαγωγών κατά 50,3%, τα προϊόντα αλουμινίου, τα τυροκομικά προϊόντα και ειδικότερα η φέτα, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα λαχανικά.  Οι ανακοινώσεις φαρμακευτικών κολοσσών ότι ανακάλυψαν εμβόλια υψηλής αποτελεσματικότητας ενάντια στην Covid-19 ανοίγει μετά από πολλούς μήνες ένα παράθυρο αισιοδοξίας καθώς για πρώτη φορά διαφαίνεται χρονικός ορίζοντας για τον τερματισμό της πανδημίας.

Σε διαρκή εγρήγορση

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν οι Έλληνες εξαγωγείς την έξαρση του κορονοϊού στις αγορές της Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν βασικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας υψώνουν τεράστια εμπόδια ειδικά για τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν το κανάλι της εστίασης και ανακόπτουν την έντονα ανοδική πορεία που είχαν αναπτύξει οι ελληνικές εξαγωγές πριν το ξέσπασμα της Covid-19.

Κάτω από αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα και αναζητούν τρόπους για να συντηρήσουν το θετικό μομέντουμ για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα χημικά όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και πετυχαίνουν ανάπτυξη κόντρα στο ρεύμα.

Αντέχουν οι ελληνικές εξαγωγές

Δεδομένων των συνθηκών, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις απώλειες, τροφοδοτώντας με συνέπεια τους πελάτες τους στις διεθνείς αγορές. Κάτι που αποτελεί σημαντική «προίκα» για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές κατά το εννεάμηνο του 2020, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά -2,97 δισ. ευρώ ή κατά -11,7% και διαμορφώθηκαν σε 22,35 δισ. ευρώ από 25,31 δισ. Ευρώ.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2019, στα 17,45 δισ. ευρώ από 17,2 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 252,3 εκατ. ευρώ ή κατά 1,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών (αλλά και των εισαγωγών κατ’ αντιστοιχία) των πετρελαιοειδών, οφείλεται στην πολύ μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω της μεγάλης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, ως συνέπεια της πανδημίας».