Η Ντόρα Μπακογιάννη άνοιξε το 8ο Συνέδριο της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη απηύθυνε χαιρετισμό και εκφώνησε μια πολύ ουσιαστική ομιλία αναφορικά με τη Νέα ΚΑΠ και την επόμενη ημέρα της ελληνικής γεωργίας, κατά την έναρξη του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή της σε ένα συνέδριο που εδώ και οκτώ χρόνια δίνει το «παρών» και ενημερώνει συστηματικά τους αγρότες της χώρας.

Όπως είπε η Κοινή Αγροτική Πολιτική ακολουθεί κορυφαία έκφραση της ευρωπαϊκής ιδέας με βαρύνουσα σημασία. «Μπορούμε ίσως να ασκήσουμε κριτική στην ΚΑΠ για το κατά πόσο έχει πετύχει στους στόχους της αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την προσαρμοστικότητά της στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί διαχρονικά μια πολύτιμη και πλούσια εργαλειοθήκη και είναι στα χέρια μας να την αξιοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ανάφερε ότι στις αρχές του 2023 ξεκινά η «ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και των διαπολιτικών διαταράξεων». Όπως είπε ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία είναι πολύ ισχυρός και έχει δημιουργήσει αναταράξεις στον τομέα των εισροών και των εξαγωγών προϊόντων σε αγορές της ΕΕ και τρίτων χωρών. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο στόχος που συγκλίνει η παγκόσμια και ευρωπαϊκή ατζέντα είναι η βιωσιμότητα που όμως περικλείει ισότιμα την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική διάσταση. «Για την ελληνική γεωργία αυτό σημαίνει έναν ανταγωνιστικό τομέα που να διασφαλίζει δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και ποιοτικά, υγιεινά τρόφιμα για τους καταναλωτές αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα και να είναι σε θέση να προσαρμόζεται στην Κλιματική Αλλαγή».

Η κ. Μπακογιάννη έθεσε το ερώτημα «πώς θα συνδυαστεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα με περιβαλλοντική και κλιματική μέριμνα;» Όπως είπε η καινοτομία και η ψηφιοποίηση που αποτελεί την πιο δυναμική της έκφραση αποτελούν απάντηση συμφιλίωσης και εξισορρόπησης των εν λόγω πτυχών. «Για τον λόγο αυτό η γνώση και η καινοτομία τίθενται στο επίκεντρο της μεταρρυθμισμένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως εγκάρσιος στόχος που διαπερνά όλους τους επιμέρους στόχους της και σας συγχαίρω γιατί εστιάζετε σε αυτή την πολύτιμη διάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής που καταχειροκροτήθηκε κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας της.

Το συνέδριο συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και εξαιρετικές τοποθετήσεις για την ΚΑΠ και την ελληνική γεωργία.