Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν: Ρομποτικό σύστημα συγκομίζει μήλα σε δευτερόλεπτα

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί εικόνες για να αναγνωρίσει τα φρούτα που είναι έτοιμα για μάζεμα
28/10/2024
2' διάβασμα
panepistimio-misigkan-robotiko-systima-sygkomizei-mila-se-defterolepta-336317

Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνεργάζεται με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για να κάνει πράξη τη συγκομιδή μήλων με ρομποτικό σύστημα. Πιο αναλυτικά, η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων επιχειρεί να αυτοματοποιήσει τη συλλογή μήλων για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το αυξανόμενο κόστος, διατηρώντας τους κατάλληλους χρόνους συγκομιδής των μήλων.

Με την υποστήριξη του USDA οι επιστήμονες ανέπτυξαν τον πρώτο τους ρομποτικό μηχανισμό συλλογής μήλων το 2021. Από τότε, οι εξελίξεις στην τεχνολογία οδήγησαν στην πιο πρόσφατη έκδοση του ρομποτικού πρωτοτύπου, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία μηχανικής μάθησης για την επιλογή των καλύτερων μήλων.

Η νέα έκδοση του ρομπότ που μαζεύει μήλα χρησιμοποιεί μια κάμερα RGB-D η οποία παρέχει εικόνες που περιέχουν το χρώμα των μήλων (το RGB) και το βάθος ή τη θέση (το D) των μήλων στο δέντρο. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να αναγνωρίσει τα μήλα που είναι ώριμα και έτοιμα για μάζεμα.

Στη συνέχεια, ένας από τους ρομποτικούς βραχίονες κατευθύνεται στο «καλύτερο» μήλο. Η μαλακή λαβή σιλικόνης στο μπράτσο «αρπάζει» απαλά το μήλο, ενώ ο ρομποτικός βραχίονας το κόβει από το δέντρο. Στη συνέχεια, ο βραχίονας μετακινείται σε έναν μεταφορικό ιμάντα στον οποίο ρίχνει το μήλο και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Επί του παρόντος, το ρομπότ μπορεί να μαζέψει ένα μήλο σε 3,6 δευτερόλεπτα ή περίπου 1 τόνο μήλα την ημέρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «Αυτή η τεχνολογία έχει μεγάλες δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη έλλειψη εργατικού δυναμικού που απειλεί τη βιομηχανία εξειδικευμένων καλλιεργειών στο Μίσιγκαν και σε όλες τις ΗΠΑ».