Πανεπιστήμιο Wageningen: Πρωτεΐνη βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν υπό αντίξοες συνθήκες

Η αλάτωση μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των φυτών ή να οδηγήσει και σε απώλεια της συγκομιδής των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο. Ερευνητές του ολλανδικού Πανεπιστημίου Wageningen University & Research (WUR) ανακάλυψαν ότι μια ρυθμιστική πρωτεΐνη ενθαρρύνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε αλατούχο έδαφος, κάτι που επιτρέπει στο φυτό να αναπτυχθεί κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Τα ευρήματα έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Plant Cell και αποτελούν μια σημαντική βάση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών ποικιλιών καλλιεργειών.

Ως γνωστόν, υπάρχουν φυτά που επηρεάζονται λιγότερο από το στρες της αλατότητας. Αναζητώντας γιατί συμβαίνει το παραπάνω, οι ερευνητές έψαξαν τον μοριακό μηχανισμό που οδηγεί την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος στο πρότυπο φυτό Arabidopsis, κοινώς γνωστό ως κάρδαμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ήδη ότι η πρωτεΐνη LBD16 ενεργοποιεί τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των πλευρικών ριζών, βοηθώντας τα φυτά να αντεπεξέλθουν καλύτερα στο φαινόμενο της αλατότητας. Για τον λόγο αυτόν, διερευνούμε τους τρόπους που θα μπορούσαν να ρυθμίσουν την πρωτεΐνη LBD16 χρησιμοποιώντας την τεχνολογία», τονίζουν οι ερευνητές.