10.000 Γάλλοι αγρότες στους δρόμους κατά της CETA και της Mercosur

Πάνω από 10.000 Γάλλοι αγρότες στους δρόμους για τη συμφωνία της CETA και της Mercosur

Στον αποκλεισμό 100 σημείων σε ολόκληρη τη Γαλλία προχώρησαν Γάλλοι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που όπως ισχυρίζονται απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, η Γαλλική Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών και οι Ενώσεις Νέων Αγροτών συσπειρώθηκαν και κατέβασαν στους δρόμους 10.000 αγρότες.

Οι δύο γαλλικές ενώσεις ζητούν από την κυβέρνησή τους να απορρίψει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες όπως τη CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) δηλαδή την Οικονομική Εμπορική Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, καθώς και τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur με τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Σε δηλώσεις τους στον Τύπο, τα συνδικάτα ισχυρίζονται ότι αυτές οι συμφωνίες θα οδηγήσουν σε μεγάλες ροές φτηνών εισαγόμενων προϊόντων και θα δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό που θα αποδυναμώσει τη γαλλική γεωργία.

Προσθέτουν επίσης, ότι οι αγρότες ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τα χαμηλά τους εισοδήματα και την έλλειψη επενδύσεων και καινοτομίας στον τομέα.

Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι Europe 1, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Νέων Αγροτών Jeremy Dutor δήλωσε: «Ως νέοι αγρότες πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, αυτή η κινητοποίηση ήταν μια κραυγή διαμαρτυρίας προς στην κυβέρνηση, οι καταναλωτές και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις εκμεταλλεύσεις μας».